Przepis na sushi maki – czyli japoński przysmak – ryż z dodatkami zawinięty w arkusz z wodorostów. To zdrowa i lekka przekąska, która przeniesie nas w egzotyczny świat!

Przepis na oryginalne japońskie sushi
Składniki
Główne składniki
- 500 g ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- 1 opakowanie nori
- cukier
Dodatki
- surowa lub wędzona ryba
- awokado
- pasta wasabi
- marynowany ibir
- świeży szczypiorek
- świeży ogórek
- sos sojowy
Sposób przygotowania
- Ryż przed ugotowaniem, należy dokładnie wypłukać pod bieżącą i zimną wodą. Następnie przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą w proporcji 1:1,5.
- Ryż doprowadź do wrzenia, gdy się zagotuje zmniejsz ogień. W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu.
- Kontroluj ilość wody, gdy znacząco jej ubędzie, należy uzupełnić odrobiną dodatkowego płynu. Po około 15 minutach, odstaw garnek w ciepłe miejsce na około 45 minut.
- W tym czasie ryż dojdzie do właściwej konsystencji.
- Gotowy ryż dopraw do smaku octem ryżowym i cukrem - jego smak powinien być intensywny, dający wrażenie zbyt kwaśnego i zbyt słodkiego.
- Przygotuj dodatki - rybę pokrój na cienkie plasterki, z ogórka wydrąż nasiona, awokado pokrój na niewielkie paski.
- Na bawełnianej ściereczce lub specjalnej macie do sushi połóż nori.
- Nori należy wyłożyć cienką warstwą ryżu. Ryz powinien zajmować około 2/3 powierzchni wodorostu.
- Wzdłuż krawędzi układaj dodatki, tak aby utworzyły kolorowy pasek.
- Nori przy pomocy ściereczki lub maty zwijaj, pamiętaj żeby dociskać sushi tak aby ryż przykleił się do dodatków. Tak przygotowany rulonik odstaw na kilka chwil na bok.
- Przy pomocy ostrego noża pokrój rulony na około 2cm kawałki.
- Sushi podawaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
Notatki
Sushi jest idealnym daniem na romantyczną kolację lub przekąską na przyjęcie. Wbrew pozorom wykonanie nie jest trudne, ani czasochłonne. Podane w przepisie dodatki do tego dania są podstawowymi, ale równie dobrze możemy to danie modyfikować wedle własnego uznania. Przepyszna jest wersja z serkiem typu Philadelpia, z papryką, koperkiem, który wyjątkowo dobrze koresponduje z rybą. Wypróbuj ten przepis już dziś i dołącz do grona wielbicieli sushi!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!