Przepis na ciasto leśny mech jest niezwykle prosty, a jego wygląd i smak nie da o sobie zapomnieć. Połączenie kremu, szpinaku i soczystego granatu pieści podniebienie. W sezonie można wykorzystać także świeże owoce jak np. borówki, truskawki lub maliny.
Przepis na ciasto leśny mech to idealna opcja dla osób, którym zależy nie tylko na doskonałym smaku, ale i oszałamiającym wyglądzie. Wypiek świetnie się prezentuje i z pewnością spełni swoją funkcję na przyjęciu oraz jako przysmak do porannej kawy. Jest niezwykle delikatny i smakuje nawet tym, którzy nie są fanami szpinaku. Warto przyrządzić leśny mech latem, gdy dostępne są świeże owoce, którymi bez problemu można zastąpić granat.

Przepis na ciasto leśny mech
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g mąki tortowej
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
- 150 g śmietanki 36%
- 1 opakowanie bitej śmietany śnieżki
- 1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji
- 1/2 pestek z granatu
Sposób przygotowania
- Wypłukany szpinak, jaja oraz olej zmiksować blenderem na gładki krem.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszać w drugim naczyniu, a następnie przelać do szpinakowej masy.
- Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Od środka wysmarować formę olejem lub masłem.
- Dobrze wymieszane ciasto przelać na blaszkę i umieścić na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Piec przez 40 minut, a następnie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
- Wyciągnąć ciasto i odstawić je do ostygnięcia.
- Odciąć wystającą część ciasta i zostawić ją do późniejszego pokruszenia na wierzchu.
- Porządnie schłodzoną śmietanę, śnieżkę oraz cukier ubijać mikserem do czasu, aż powstanie gęsty krem. Wyłożyć go na ciasto.
- Krem posypać pokruszonym fragmentem pozostawionego wcześniej ciasta i udekorować go pestkami granatu.