Sushi od kilku lat podbija nasze podniebienia. To bardzo smaczna, ale i zdrowa przekąska. Niestety wyjście na sushi to dość kosztowny wypad, dlatego warto spróbować wykonać je samodzielnie w domowym zaciszu. Nie jest to trudne zadanie, a przy okazji można dowolnie skomponować składniki. Warto podkreślić również, że przy domowej produkcji otrzymamy dużo więcej pysznych rolek, niż w restauracji. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne california rolls.
Jak widać przygotowanie domowego sushi wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się to okazać. Już po kilku próbach można dojść do perfekcji i zaskakiwać domowników oraz gości pysznym sushi, wyglądającym jak to z restauracji.

Przepis na sushi california rolls
Składniki
- 1 opakowanie nori
- 350 g ryżu do sushi
- 50 g surowego łososia
- 50 g ryby maślanej
- 50 g surowego tuńczyka
- kilka łyżek sezamu
- kilka łyżeczek kawioru
- zaprawa do ryżu do sushi
- serek philadelphia
- 1 mały ogórek
- 1 sztuka awokado
Sposób przygotowania
- Ryż do sushi dokładnie płuczemy - do momentu uzyskania przezroczystej wody.
- Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy zaprawę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Awokado i ogórka kroimy w cienkie paski, natomiast ryby w cieniutkie plasterki.
- Przygotowujemy matę bambusową i miseczkę z zimną wodą.
- Na macie układamy kawałek folii spożywczej, a na niej listek nori.
- Po całej powierzchni nori rozprowadzamy ryż. Aby nie przylepiał się do dłoni, warto moczyć je co jakiś czas w zimnej wodzie.
- Odwracamy listek z ryżem do góry nogami - tak, by ryż przylegał do folii.
- Czystą powierzchnię nori smarujemy serkiem philadelphia. Układamy na nim ogórka, awokado oraz plasterki ryby.
- Zwijamy rolkę wzdłuż krótszego brzegu.
- Obtaczamy gotową rolkę w sezamie lub kawiorze.
- Przy użyciu ostrego noża kroimy gotową rolkę na sześć kawałków.
- Składamy resztę rolek.
- Gotowe kawałki układamy na talerzu. Do niewielkiej miseczki nalewamy sos sojowy. Przygotowujemy również pastę wasabi i marynowany imbir, którym będziemy przegryzać kolejne kawałki.