Każdy z nas wie, że spożywanie kasz ma dobry wpływ na zdrowie. Jednak wiele osób nie wie w jaki sposób przygotować kaszę, by była nie tylko sycąca, ale również smaczna. Tymczasem istnieje wiele prostych a jednocześnie bardzo smacznych dań, które są w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Jednym z nich jest z całą pewnością gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym. To szybka propozycja na smakowite danie obiadowe zaskakujące różnorodnością smaków.

Przepis na gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym
Składniki
- 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 300 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 skórki z cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 400 g świeżych liści szpinaku
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki zmielonych orzechów piniowych
- 1/3 szklanki mleko kokosowe
- sól
Sposób przygotowania
- Kaszę płuczemy na sitku.
- Cebulę i czosnek kroimy, smażymy na patelni.
- Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki.
- Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy.
- Wlewamy bulion, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i ocet jabłkowy.
- Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn.
- Wlewamy drugą szklankę bulionu.
- Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką.
- Solimy, dodajemy orzechy.
- Dolewamy mleko kokosowe.
- Delikatnie mieszamy.
- Gotujemy przez ok 3-4 minuty.
Notatki
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie wymaga doświadczenia w kuchni. Co więcej, wszystkie produkty, których potrzebujemy znajdziemy w każdym sklepie.
Jeśli więc cenimy sobie różnorodność smaków, łagodność mleka kokosowego a przy tym chcemy jeść zdrowo i różnorodnie - danie to z pewnością spełni nasze oczekiwania i zachwyci ciekawą, niecodzienną kompozycją smaków..
Gryczotto doskonale komponuje się z czerwonym winem, dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystać je również jako potrawę na wieczorne spotkanie czy imprezę dla znajomych.
Jeśli więc cenimy sobie różnorodność smaków, łagodność mleka kokosowego a przy tym chcemy jeść zdrowo i różnorodnie - danie to z pewnością spełni nasze oczekiwania i zachwyci ciekawą, niecodzienną kompozycją smaków..
Gryczotto doskonale komponuje się z czerwonym winem, dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystać je również jako potrawę na wieczorne spotkanie czy imprezę dla znajomych.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!