Som Tam to jedna z bardzo popularnych sałatek kuchni tajskiej. Pyszna, intensywna a jednocześnie lekka stanowi doskonały posiłek dla wszystkich osób, które kochają warzywa. W Tajlandii przygotowuje się ją w oparciu o zieloną papaję, jednakże w naszym kraju możemy mieć problem ze zdobyciem tego składnika. Dlatego też, zamiast papai możemy wykorzystać swojską kalarepę.
Smak sałatki Som Tam możemy określić jako świeży, lekki, z wyczuwalnymi morskimi aromatami. Z powodzeniem przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne dania i nie boją się niecodziennych smaków.

Przepis na SOM TAM - tajską sałatkę
Składniki
- 400 g marchewki startej w długie słupki
- 400 g kalarepy startej w długie słupki
- 1 opakowanie zielonej fasolki
- kilka sztuk pomidorów
- 4 sztuki papryczek chilli
- 2 ząbki czosnku
- orzeszki ziemne prażone
- 8 łyżeczek cukru kokosowego
- 6 łyżeczek sosu rybnego
- 6 łyżeczek sosu z limonki
Sposób przygotowania
- W moździerzu ucieramy obrany czosnek z papryczkami chili.
- Dodajemy część orzeszków ziemnych oraz suszone krewetki.
- Tłuczemy składniki w moździerzu.
- Dodajemy sok z limonki, sos rybny i cukier.
- Ścieramy marchewkę i kalarepę na tarce o grubych oczkach.
- Do miski ze startymi warzywami dodajemy fasolkę oraz kawałki pomidora.
- Sałatkę polewamy obficie stworzonym wcześniej sosem.
- Całość dekorujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Notatki
Doskonale podkreśla zarówno smak kurczaka (szczególnie przyprawionego w sposób orientalny), jak i ryb.
Sałatka jest niskokaloryczna, dzięki czemu z powodzeniem może być spożywana przez osoby na diecie.