Grill elektryczny to urządzenie, które w sklepach spotyka się coraz częściej. Grillowane potrawy są uznawane za bardziej zdrowe i smaczniejsze. Dzięki temu urządzeniu, można skosztować dań z grilla nie tylko w sezonie, ale cały rok. Niezależnie od modelu elektrycznego grilla, należy odpowiednio go używać, aby służył przez długi czas.
Jedną z podstawowych przyczyn zniszczenia grilla elektrycznego jest nieumiejętne ustawianie mocy i temperatury grzania, co powoduje zwykle przypalanie przyrządzanych na nim potraw. Należy pamiętać, aby dostosować temperaturę do rodzaju przyrządzanych dań. Przypalone jedzenie może zniszczyć z czasem powierzchnię grillującą, dlatego należy wcześniej dostosować moc urządzenia do rodzaju przyrządzanych produktów, aby uchronić potrawy przed spaleniem i tym samym zniszczeniem elektrycznego grilla. Zwykle powierzchnia elektrycznego grilla wykonana jest z teflonu. Ten materiał często wykorzystywany jest, jako powierzchnia do smażenia i grillowania w wysokich temperaturach. Teflon jest jednak wrażliwy na zarysowania, dlatego nie zaleca się używania metalowych sztućców, które uszkadzają ten materiał. Lepszym rozwiązaniem jest używanie drewnianych lub silikonowych sztućców, np. podczas przewracania mięsa lub ryby na drugą stronę. Na grillu elektrycznym można przyrządzić wiele potraw. Idealnie nadaje się pierś z kurczaka lub z indyka, kiełbaski, karkówka, ser pleśniowy, a także różne warzywa. Warto wiedzieć, że po każdym grillowaniu należy urządzenie odpowiednio wyczyścić. Nie należy używać różnych detergentów, ze względu na ich szkodliwe działanie, a także na możliwość przeniknięcia ich zapachu i smaku do produktów spożywczych. Warto po każdym użyciu wytrzeć płytę delikatnie zwilżoną ściereczką, a do większych przypaleń należy użyć specjalnego środka, przeznaczonego do tego typu urządzeń. Inny sprawdzony trik, który pomoże oczyścić elektryczny grill, to użycie papierowego ręcznika. Należy kilka papierowych ręczników rozłożyć na włączonym grillu (aby stworzyć grubszą warstwę) i następnie spryskać je solidnie wodą. Kolejną czynnością jest zamknięcie grilla elektrycznego, dosłownie na krótką chwilę. Ta czynność spowoduje, że brud szybko się rozpuści i osiądzie na papierowym ręczniku i tym samym wyczyści teflonową powierzchnię.
Podsumowując, grillowanie jest zdrowszym rozwiązaniem niż smażenie na głębokim tłuszczu. Na grillu elektrycznym można przyrządzić wiele pysznych potraw. Warto jednak pamiętać o dostosowaniu temperatury do przyrządzanych produktów i o odpowiednim czyszczeniu tego urządzenia.