Wywodzące się z Japonii sushi ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysmak ten mocno ewoluował na przestrzeni wieków i dziś występuje już w wielu różnorodnych odsłonach. Jedną z nich jest maki, czyli sushi zawijane w nigiri – prasowane algi morskie. W środku znajdują się: ryż, owoce morza, warzywa, a nawet karczoch, awokado i pędy bambusa. Wyróżniamy trzy warianty sushi maki: hoso maki (małe rolki z ryżem w środku i niewielką liczbą składników), futo maki (duże rolki, ryż w środku, 3-5 składników) i ura maki (ryż na zewnątrz rolki, którą często dekoruje się awokado, sezamem lub łososiem). Oto przepis na tę popularną potrawę.

Przepis na sushi maki
Składniki
- 250 g ryżu
- 5 arkuszy nigiri
- 100 g wędzonego łososia
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 ogórek
- 100 g paluszków surimi
- 2 fileciki anchois
- serek philadelphia
Składniki sosu do ryżu
- 3,5 łyżki octu rybnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż stanie się przejrzysta. Następnie moczymy go w wodzie przez ok. 30minut. Po tym czasie płuczemy ostatni raz i gotujemy ok. 15-20 minut, często mieszając. Po odparowaniu całej wody, odstawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut.
- Składniki sosu mieszamy aż do rozpuszczenia (można lekko podgrzać) i łączymy z ryżem, a następnie całość odstawiamy do ostudzenia. Ryż musi być całkowicie wystudzony - to bardzo ważne, aby sushi się udało!
- Ogórka i paprykę kroimy w słupki, a łososia zawijamy.
- Na arkusz nori nakładamy ryż, na którym następnie układamy pozostałe składniki. Całość zwijamy w rolkę. Rant nori lekko zwilżamy wodą, aby się skleił.
- Tniemy ostrym nożem na kawałki, grubości 2-3 cm.
Notatki
- łosoś, ogórek, papryka, serek,
- surimi, ogórek, serek,
- łosoś, ogórek, serek,
- anchois, ogórek, papryka,
- surimi, łosoś, papryka, ogórek, serek.