Sernik jest dobrą opcją na święta, uroczystości i na co dzień. Dlatego przepis na ciasto bezglutenowe z serków waniliowych z pewnością zachwyci każdego. Jest to niezwykle miękki, aksamitny i delikatny wypiek, który w połączeniu z brzoskwiniami i polewą z białej czekolady przenosi zmysły wprost do raju.
Przepis na ciasto bezglutenowe jest skierowany nie tylko do osób, które cierpią na celiakię lub nietolerancję, ale do wszystkich, którzy pragną zjeść coś niezwykle lekkiego, a przy tym pysznego. Jeśli mamy sezonowe gruszki, będą one świetnym zamiennikiem brzoskwiń. Taki sernik smakuje młodszym i starszym, ponieważ jest delikatny i bardzo aksamitny.

Przepis na ciasto bezglutenowe
Składniki
Ciasto
- 100 g masła
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 1 kg serków homogenizowanych waniliowych
- 600 g brzoskwiń z puszki
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
Polewa
- 1 tabliczka białej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 36%
Sposób przygotowania
- Do miski przełożyć serki homogenizowane (wcześniej wyjęte z lodówki). Wsypać cukier i skrobię ziemniaczaną, a następnie wbić jaja
- Kolejny krok to roztopienie i wystudzenie masła, które następnie należy wlać do wcześniej wymienionych składników. Pamiętaj, że jeśli jajka oraz serki będą zbyt zimne, w masie mogą pojawić się grudki.
- Zmiksować składniki lub dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki bądź łyżki.
- Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczeni i zapiąć obręcz.
- Boki formy wysmarować masłem lub olejem.
- Do przygotowanej tortownicy należy przelać gotową masę.
- Otworzyć puszkę brzoskwiń, a następnie połówki pokroić na podłużne kawałki. Owocami wyłożyć powierzchnię.
- Sernik umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół).
- Ciasto piec przez 2 godziny. W tym czasie nie wolno zmieniać temperatury ani otwierać piekarnika.
- Po ostygnięciu umieścić ciasto w lodówce, bądź chłodnym miejscu.
- Następnie przygotować polewę. Do rondelka wlać śmietankę i delikatnie podgrzać. Nie zagotowywać! Zdjąć z palnika i dodać kawałki białej czekolady. Mieszać do czasu połączenia się składników w gęstą masę.
- Polać sernik polewą i delektować się wybornym smakiem.