Taco to jedna z najbardziej rozpoznawalnych meksykańskich dań. Głównymi składnikami taco to tortilla z mąki pszennej, mięso wołowe, cebula, czosnek, pomidory oraz przyprawy. Charakterystycznym dodatkiem jest także czerwona fasola lub kukurydza. W restauracjach taco serwuje się najczęściej w formie przystawki. Można także zrobić taco samodzielnie w domu. Przepis na taco nie jest skomplikowany szczególnie, jeżeli kupimy już gotowe tortille.

Prosty przepis na domowe meksykańskie taco
Składniki
- 500 g mielonego mięsa
- 4 gotowe tortille
- 2 puszki krojonych pomidorów
- przyprawy - oregano, bazylia, sól
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 1 cebula
- ser żółty
- sałata
- śmietana 18%
- sos tabasco
- przyprawa do taco
- olej
- 1 puszka kukurydzy
Sposób przygotowania
- podsmażyć mielone mięso w garnku lub na głębszej patelni
- dodać pomidory w puszce
- dodać wyciśnięty czosnek
- przyprawić solą, oregano, bazylią
- wymieszać wszystkie składniki
- dusić na średnim ogniu przez pół godziny
- 5 minut przed końcem duszenia dodać przyprawę do taco oraz sos tabasco (według uznania)
- pokroić w nieduże kawałki pomidory, ogórka i cebulę
- warzywa włożyć do miski
- w drugiej misce włożyć liście sałaty i wymieszać ją ze śmietaną
- zetrzeć ser (jeżeli jest w kostce)
- dodać ser do sałaty ze śmietaną
- do tortilli włożyć niedużą porcję mięsa, warzywa i sałatę z dodatkami
- można dodać także kukurydzę
Notatki
Do taco można dodawać różne składniki jak świeża kolendra lub natka pietruszki, papryka, salsa z awokado i limonką, czerwona cebula i wiele innych. Taco również smaczne jest nie tylko z mięsem wołowym, ale także można wykorzystać pokrojoną drobno pierś z kurczaka.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!