Trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek niż sycąca, wieloskładnikowa zupa. Dlatego też w naszym kraju bardzo często jako danie obiadowe podaje się rosół. Dziś przedstawiamy naszym czytelnikom wariację na temat tej zupy czyli pileszkę. To zupa, która jest niezwykle popularna w Bułgarii – wywodzi się zresztą z tamtejszej kuchni.
Czym jest pileszka? To zupa z kurczaka, która zawiera w sobie bogactwo warzyw. Od dobrze znanego nam rosołu wyróżnia ją dodatek mleka oraz białego wina. Mleko sprawia, że staje się znacznie łagodniejsza zaś białe wino dodaje aromatu oraz wzbogaca jej smak.

Przepis na pileszkę - bułgarską zupę z kurczakiem
Składniki
- 1 sztuka mały kurczak
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka seler
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka cebula
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka wytrawnego białego wina
- 1 natka pietruszki
- sól, pieprz, ziele angielskie
Sposób przygotowania
- Kurczaka porcjujemy i zalewamy 2 litrami wody.
- Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy ewentualnie pojawiające się szumowiny.
- Do wywaru dorzucamy wszystkie warzywa i przyprawy.
- Gotujemy do miękkości na małym ogniu (ok. 2 godzin).
- Oddzielamy mięso od kości.
- Połowę kroimy po czym wrzucamy ją do odcedzonego wywaru.
- Drugą część pozostawiamy do panierowania.
- Wlewamy do wywaru mleko oraz wino.
- Przed podaniem posypujemy zupę świeżą pietruszką.
- Część mięsa, którą pozostawiliśmy posypujemy przyprawą do kurczaka.
- Roztrzepujemy jajko i obtaczamy mięso w ziarnach sezamu.
- Smażymy.
- Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki warzywa z wywaru.
Notatki
Jak widzimy, pileszka to zupa, która do pewnego czasu przyrządzana jest praktycznie identycznie jak nasz rodzimy rosół. Większość osób nie powinna więc mieć żadnego problemu z jej ugotowaniem.
W zamian otrzymujemy jednak znacznie ciekawszy smak i aromat, który będzie stanowił miła odmianę dla każdego smakosza. Nie dziwi więc fakt, że Bułgarzy uwielbiają tę zupę i chętnie przyrządzają ją w swoich domach. Co więcej, bardzo często możemy spotkać ją również w menu restauracyjnym.