Czajnik obecny jest prawie w każdej kuchni. Służy zwykle do przygotowania gorącej kawy lub herbaty. Obecnie na rynku jest wiele modeli czajników, z różnych materiałów i o różnych pojemnościach. Często nowe modele czajników wyposażone są także w filtry, które zapobiegają osadzaniu się kamienia.
Jeżeli kupiliśmy nowy czajnik należy przede wszystkim sprawdzić jego stan techniczny zarówno na zewnątrz urządzenia jak i jego wnętrze. Najważniejsze, aby sprawdzić, czy czajnik jest szczelny, a także wytrzeć go delikatnie ściereczką z kurzu, który mógł się na nim osadzić. Należy także pamiętać o usunięciu wszelkich folii ochronnych przed pierwszym zagotowaniem wody. Kolejnym ważnym krokiem jest pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z czajnika, ponieważ może zmienić smak gotującej się wody. Należy kilka razy zagotować wodę w czajniku. To jeden z najprostszych sposobów na zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu. Po pierwszym zagotowaniu wody należy odczekać, aż urządzenie ostygnie, dopiero wtedy nalać wodę i włączyć czajnik drugi raz. Jeżeli ta metoda jednak nie spowodowała zniwelowania nieprzyjemnego posmaku, należy do gotującej się wody wsypać trochę kwasku cytrynowego, sody oczyszczonej lub octu. Warto wiedzieć, że trzeba pamiętać o zachowanych proporcjach użytych składników.
Triki te mogą być także bardzo przydatne podczas odkamieniania czajnika. Czajnik, który pokryty jest kamieniem jest bardziej narażony na awarie. Regularne odkamienianie wpływa na zachowanie sprawności urządzenia, a także na zlikwidowanie nieprzyjemnego posmaku podczas kosztowania gorącej herbaty. Odkamienianie czajnika octem należy do jednych z najbardziej powszechnych technik. Należy do urządzenia wlać szklankę octu oraz pół szklanki wody. Po zagotowaniu należy odczekać jakiś czas, np. godzinę i wylać zawartość czajnika. Aby zniwelować zapach octu należy kolejno kilkukrotnie zagotować wodę w czajniku. Innym sprawdzonym sposobem na pozbycie się osadu z czajnika to odkamienianie kwaskiem cytrynowym. Podobne właściwości ma także sok z cytryny. Należy zalać połowę czajnika wodą i wsypać niedużą saszetkę kwasku cytrynowego. Jednak należy odczekać nieco dłużej niż po użyciu octu, np. ponad dwie godziny. Innym ciekawym trikiem jest użycie coca-coli. D czajnika trzeba wlać 250 ml napoju oraz dolać wody i zagotować powstałą mieszankę. Kolejno należy odczekać pół godziny i dokładnie wypłukać czajnik.
Podsumowując, istnieje wiele sposobów na pozbycie się kamienia wewnątrz czajnika. Warto tą czynność wykonywać dosyć często, zanim powstanie grubsza warstwa kamienia, która może okazać się dosyć trudna do usunięcia.