Tradycyjna jajecznica jest częstym wyborem na śniadanie. Zwykłe kanapki z ciepłą jajecznicą, można zamienić na pysznego, sycącego, domowego McWrapa z jajecznicą i bekonem. Nie jest to skomplikowana potrawa. Wystarczy jedynie doprawioną jajecznicę zawinąć w tortillę z różnymi świeżymi dodatkami.

Przepis na domowego McWrapa śniadaniowego z jajecznicą i bekonem
Składniki
- rukola lub szczypiorek
- 1 nieduży pomidor
- ser żółty
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- plastry surowego bekonu
- 3 jajka
- olej lub masło do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- posiekać szczypiorek
- pokroić pomidora w kostkę
- podsmażyć plastry boczku
- odsączyć boczek z nadmiaru tłuszczu
- pokroić plastry cebuli czerwonej
- pokroić w plastry kawałek papryki czerwonej
- tortillę podgrzać w piekarniku (owinąć folią by nie wyschła)
- smażyć jajecznicę
- dodać do jajecznicy szczypiorku
- doprawić solą i pieprzem
- zetrzeć trochę żółtego sera na tarce
- na tortillę położyć jajecznicę ze szczypiorkiem
- kolejno ułożyć plastry boczku
- posypać żółtym serem
- położyć pokrojone pomidory, kilka plasterków papryki i cebuli
- zgnieść dolny brzeg tortilli
- złożyć tortillę
Notatki
Taki wrap z jajecznicą najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalna wersja nie zawiera startego żółtego sera, a zamiast szczypiorku do wrapa dodana jest aromatyczna rukola, jednak jajecznica ze szczypiorkiem smakuje wyjątkowo. Warto spróbować różnych odmian wrapów. To idealne danie na pożywne śniadanie i na lunch do pracy.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!