Blat kuchenny jest najważniejszym miejscem w każdej kuchni, ponieważ to w tym miejscu codziennie przygotowuje się posiłki. Ważne jest, aby mieć odpowiednio zagospodarowaną przestrzeń do ich przyrządzania. Minimalizm w kuchni jest także bardziej estetyczny, niż wiele rzeczy położonych na kuchennym blacie. Niezależnie od wymiarów kuchni i szerokości blatów, często brakuje miejsca na przygotowanie posiłków ponieważ zwykle zastawione są one niepotrzebnymi rzeczami. Nawet jeżeli ich powierzchnia jest dosyć duża to wiele osób wpada w pułapkę, jaką jest pozostawianie kilku rzeczy na wierzchu, aby można było po nie szybciej sięgnąć.
Często na blacie pojawiają się różne produkty, które powinny być schowane w szafkach jak opiekacz do kanapek, komplet ozdobnych filiżanek, słoiki z często używanymi przyprawami, pojemniki z kawą i herbatą, noże kuchenne, deski do krojenia, dzbanki, zioła w doniczce i wiele innych rzeczy, które sprawiają, że powierzchni użytkowej na blacie z czasem jest coraz mniej. Należy przede wszystkim pomyśleć, ile z tych rzeczy faktycznie codziennie używamy, a które sprzęty i przyprawy warto jednak schować do szafki lub szuflady. Przykładowo ściereczki, rękawice kuchenne i inne przybory warto powiesić na haczykach, dzięki temu będą widoczne, ale nie będą zajmować dużo miejsca. Te rozwiązanie jest także bardziej estetyczne. Na haczykach można także powiesić nieduże organizery i pojemniki do przechowywania, do których można włożyć przykładowo butelki na ocet czy oliwę. Zwykle blat jest przepełniony różnymi słoikami z sypkimi produktami i przyprawami. Nie jest to jednak praktycznie rozwiązanie, ponieważ przez nadmiar produktów na blacie zmniejsza się powierzchnię do codziennego przygotowywania dań. Taki blat ciężej jest także utrzymać w czystości. Jeżeli są to przyprawy używane dosyć często, zwykle kupuje się je w większych opakowaniach. Pozostawienie ich na blacie kuchennym powoduje, że miejsca jest znacznie mniej. Warto utrzymać porządek w przyprawach. Przykładowo można kupić niewielkie słoiczki, albo pojemniki ze specjalnymi przegródkami, kolejno opisać je dokładnie nazwami, włożyć wszystkie przyprawy do szafki, a niewielki podręczny organizer, w którym będą znajdować się przyprawy używane na co dzień, warto postawić w widocznym miejscu. Organizer na przyprawy można także włożyć do szuflady. Dzięki temu saszetki i pojemniki będą dobrze zabezpieczone i dzięki temu można uniknąć ich przewrócenia i rozsypania zawartości.