Pyszna tajska sałatka z wołowiną

Pyszna tajska sałatka z wołowiną

Kolorowa, lekka, a zarazem treściwa tajska sałatka z wołowiną i obłędnym, pełnym smaków sosem. Idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację.

Sałatka z wołowiną nie jest zbyt wymagającym daniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka:

  • Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki
  • Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni
  • Nie smaż steka na maśle
  • Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem
  • Nie dotykamy mięsa przy smażeniu
  • Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia
  • Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu

Stopień wysmażenia mięsa to już kwestia indywidualna.

Sałatka z wołowiną

Tajska sałatka z wołowiną przepis:

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Stek z wołowiny – 200 g
  • Sałata lodowa – 60 g
  • Szpinak – 80 g
  • Pomidorki koktajlowe – 80 g
  • Ogórek zielony – 60 g
  • Orzeszki ziemne – 30 g
  • 1/2 granatu
  • 1 marchew
  • 1 cebula dymka
  • 4 rzodkiewki
  • Sól i pieprz

Sos:

  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula dymka
  • Świeża mięta
  • Pół limonki
  • Sól

Sałatka z wołowiną.

Przygotowanie

  1. Mięso w momencie, gdy wrzucimy je na patelnie powinno mieć temperaturę pokojową dlatego wyjmij stek z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  2. Kolejny etap to przygotowanie sosu do sałatki – im dłużej postoi tym lepiej. Do moździerza wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, posiekany czosnek, brązowy cukier, sól i ugniatamy. Dodajemy sos rybny, ocet winny, oliwę z oliwek, pokrojoną dymkę, posiekaną świeżą mięte, sok z połowy limonki, mieszamy wszystko i odstawiamy.
  3. Do miski wrzucamy sałatę lodową, szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew i rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw.
  4. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie minuty. Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na kilka minut, aby odpoczął.
  5. Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do warzyw, polewamy sosem i gotowe.
  6. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 793,9 kcal
  • Białko: 49,8 g
  • Tłuszcze: 30,1 g
  • Węglowodany: 48,8 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 352,1 kcal
  • Białko: 29,7 g
  • Tłuszcze: 15,1 g
  • Węglowodany: 24,4 g

Sałatka z wołowiną

Sprawdź również ten przepis – sałatka z brokułami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*