Wielkanocny gulasz z wołowiny

Wielkanocny gulasz z wołowiny

Pyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad.

Gulasz z wołowiny

Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką:

Składniki

Ilość porcji: 4

  • Wołowina – 500 g
  • Kasza gryczana niepalona – 300 g
  • Brokuły – 300 g
  • Mini marchewki – 200 g
  • Ciemne piwo – 200 ml
  • Bulion wołowy – 250 ml
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka.
  2. Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w duża kostkę, obsmażamy z każdej strony i dodajemy do cebuli. Wsypujemy sól ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie.
  3. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą gryczaną.
  4. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 2 133,1kcal
  • Białko: 156,2 g
  • Tłuszcze: 65,7 g
  • Węglowodany: 229,3 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 532,8 kcal
  • Białko: 39,0 g
  • Tłuszcze: 16,4 g
  • Węglowodany: 57,3 g

Gulasz z wołowiny

Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*