Plastry schabu zazwyczaj kojarzą się z tradycyjnymi kotletami schabowymi. Czasem jednak warto pokusić się o przygotowanie tego mięsa w inny, nieco mniej klasyczny sposób i zadziwić domowników nowymi smakami. Oto przepis na schab marynowany w sosie sojowym. Jego przygotowanie zajmie niewiele czasu, a w dodatku nie będzie wymagało specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.
Lista składników do przygotowania plastrów schabu w sosie sojowym
- plastry schabu – 1 opakowanie
- sos sojowy – 12 łyżek
- płynny miód – 3 łyżki
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1 średnia
- kurkuma – 2 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
- papryka – 1 średnia
- sezam – do dekoracji
Jak przygotować plastry schabu w sosie sojowym
- Plastry schabu myjemy i osuszamy. Układamy je w głębokim talerzu jeden obok drugiego.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki. Dolewamy do niego sos sojowy oraz miód. Wsypujemy kurkumę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Powstałą marynatą polewamy mięso, tak by dokładnie przykryła każdy plaster. Gotowy schab przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
- Cebulę siekamy w piórka, paprykę kroimy w większą kostkę.
- Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia, dorzucamy warzywa i dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne z mięsem umieszczamy w piekarniku i pieczemy mięso przez godzinę.
- Wyjmujemy schab z piekarnika, polewamy powstałym sosem i okładamy cebulą i papryką.
- Na koniec posypujemy plastry ziarnami sezamu.
Tak przygotowane plastry schabu będą niezwykle aromatyczne, a przede wszystkim bardzo soczyste, co jest niezwykle ważne w przypadku tego mięsa. Można je podawać z frytkami, ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie sprawdzą się grillowane warzywa korzeniowe posypane imbirem. Z kolei w cieplejsze dni warto się pokusić o przygotowanie sałatki z rukoli, pomidorków, cebuli i sera mozarella, którą wystarczy skropić oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny.
Add Comment