Plastry schabu zazwyczaj kojarzą się z tradycyjnymi kotletami schabowymi. Czasem jednak warto pokusić się o przygotowanie tego mięsa w inny, nieco mniej klasyczny sposób i zadziwić domowników nowymi smakami. Oto przepis na schab marynowany w sosie sojowym. Jego przygotowanie zajmie niewiele czasu, a w dodatku nie będzie wymagało specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.

Lista składników do przygotowania plastrów schabu w sosie sojowym

  1.  plastry schabu – 1 opakowanie
  2. sos sojowy – 12 łyżek
  3. płynny miód – 3 łyżki
  4. czosnek – 4 ząbki
  5. cebula – 1 średnia
  6. kurkuma – 2 łyżeczki
  7. koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  8. papryka – 1 średnia
  9. sezam – do dekoracji

Jak przygotować plastry schabu w sosie sojowym

  1.  Plastry schabu myjemy i osuszamy. Układamy je w głębokim talerzu jeden obok drugiego.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki. Dolewamy do niego sos sojowy oraz miód. Wsypujemy kurkumę i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Powstałą marynatą polewamy mięso, tak by dokładnie przykryła każdy plaster. Gotowy schab przykrywamy folią  spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
  4. Cebulę siekamy w piórka, paprykę kroimy w większą kostkę.
  5. Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia, dorzucamy warzywa i dodajemy koncentrat pomidorowy.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne z mięsem umieszczamy w piekarniku i pieczemy mięso przez godzinę.
  7. Wyjmujemy schab z piekarnika, polewamy powstałym sosem i okładamy cebulą i papryką.
  8. Na koniec posypujemy plastry ziarnami sezamu.

Tak przygotowane plastry schabu będą niezwykle aromatyczne, a przede wszystkim bardzo soczyste, co jest niezwykle ważne w przypadku tego mięsa. Można je podawać z frytkami, ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie sprawdzą się grillowane warzywa korzeniowe posypane imbirem. Z kolei w cieplejsze dni warto się pokusić o przygotowanie sałatki z rukoli, pomidorków, cebuli i sera mozarella, którą wystarczy skropić oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *