Sushi od kilku lat podbija nasze podniebienia. To bardzo smaczna, ale i zdrowa przekąska. Niestety wyjście na sushi to dość kosztowny wypad, dlatego warto spróbować wykonać je samodzielnie w domowym zaciszu. Nie jest to trudne zadanie, a przy okazji można dowolnie skomponować składniki. Warto podkreślić również, że przy domowej produkcji otrzymamy dużo więcej pysznych rolek, niż w restauracji. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne california rolls.

Lista składników do przygotowania california rolls

  1. nori – 1 opakowanie
  2. ryż do sushi – 350 g
  3. łosoś surowy – 50 g
  4. ryba maślana – 50 g
  5. tuńczyk surowy – 50 g
  6. sezam – kilka łyżek
  7. kawior – kilka łyżeczek
  8. zaprawa do ryżu do sushi 
  9. serek philadelphia
  10. ogórek – 1 mały
  11. awokado – 1 szt

Jak przygotować california rolls?

  1. Ryż do sushi dokładnie płuczemy – do momentu uzyskania przezroczystej wody.
  2. Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy zaprawę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Awokado i ogórka kroimy w cienkie paski, natomiast ryby w cieniutkie plasterki.
  4. Przygotowujemy matę bambusową i miseczkę z zimną wodą.
  5. Na macie układamy kawałek folii spożywczej, a na niej listek nori.
  6. Po całej powierzchni nori rozprowadzamy ryż. Aby nie przylepiał się do dłoni, warto moczyć je co jakiś czas w zimnej wodzie.
  7. Odwracamy listek z ryżem do góry nogami – tak, by ryż przylegał do folii.
  8. Czystą powierzchnię nori smarujemy serkiem philadelphia. Układamy na nim ogórka, awokado oraz plasterki ryby.
  9. Zwijamy rolkę wzdłuż krótszego brzegu.
  10. Obtaczamy gotową rolkę w sezamie lub kawiorze.
  11. Przy użyciu ostrego noża kroimy gotową rolkę na sześć kawałków.
  12. Składamy resztę rolek.
  13. Gotowe kawałki układamy na talerzu. Do niewielkiej miseczki nalewamy sos sojowy. Przygotowujemy również pastę wasabi i marynowany imbir, którym będziemy przegryzać kolejne kawałki.

Jak widać przygotowanie domowego sushi wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się to okazać. Już po kilku próbach można dojść do perfekcji i zaskakiwać domowników oraz gości pysznym sushi, wyglądającym jak to z restauracji.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *