Przepis na sopa azteca – pikantną, meksykańską zupę z paskami tortilli

Sopa azteca to jedna z najpopularniejszych zup meksykańskich, która zachwyca nie tylko wyrazistym smakiem, ale również mnogością dodatków, które możemy samodzielnie łączyć w ulubionych kombinacjach. Dzięki temu zupa ta...


Sopa azteca to jedna z najpopularniejszych zup meksykańskich, która zachwyca nie tylko wyrazistym smakiem, ale również mnogością dodatków, które możemy samodzielnie łączyć w ulubionych kombinacjach.
Dzięki temu zupa ta nie tylko wybornie smakuje, ale również prezentuje się doskonale. Świetnie sprawdzi się więc nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako propozycja na imprezę.
Sopa azteca to danie, które bez problemu możemy przygotować w oparciu o produkty, które dostępne są w polskich sklepach. Jej przyrządzenie nie jest trudne – poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. 

Lista składników do przygotowania sopa azteca

  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 4 duże pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (my używamy przeważnie 1/2 białej i 1/2 czerwonej)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka 
  • 2 tortille kukurydziane
  • 1 awokado obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ser feta
  • limonka

Jak przygotować sopa azteca?

  1. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy pomidory, cebulę i czosnek. Pomidory powinny być ze skórką.
  2. Warzywa powinny przypalić się, podbije to smak dania. 
  3. Studzimy pomidory, cebulę i czosnek.
  4. Dokładnie blendujemy.
  5. Przelewamy na głęboką patelnie i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy przez 5 minut.
  6. Dodajemy bulion drobiowy.
  7. Dodajemy oregano, wędzoną paprykę, pieprz cayenne, kmin rzymski, sól, pieprz.
  8. Gotujemy przez 15-20 minut. 
  9. Tortillę kroimy w cienkie paski, które smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym. 
  10. Szarpiemy lub kroimy ugotowaną pierś z kurczaka.
  11. Na talerzach układamy mięso, tortille oraz inne dodatki (takie jak awokado czy ser feta) według własnego uznania. Zalewamy zupą.
  12. Posypujemy danie świeżą kolendrą, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

Jak widać, przygotowanie sopa azteca nie jest pracochłonne, zaś sam smak zupy z całą pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Warto więc choć raz spróbować jej w swojej kuchni. 

Kategorie
Przepisy na zupy
Brak komentarzy

Skomentuj

*

*