Gulasz to idealne, sycące danie obiadowe, które smakuje każdemu. Szczególnie, gdy wykonamy go z wysokiej jakości mięsa wołowego. Odpowiednio przyrządzone jest nie tylko aromatyczne i smakowite, ale również miękkie i kruche.
Dlatego też przedstawiamy sprawdzony przepis na gulasz, w którym znajduje się nie tylko mięso wołowe, ale również spora ilość cebulek i aromatycznych przypraw. Wszystko to sprawia, że jest to potrawa, która choć jest bardzo łatwa w przyrządzeniu jest w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Lista składników do przygotowania gulaszu z wołowiny i małych cebulek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g małych cebulek – szalotek
  • 2 ząbki czosnek przekrojone na połówki
  • 900 g krojonej w kostkę wołowiny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 butelka mocnego czerwonego wina
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 liść laurowy
  • posiekana natka pietruszki

Jak przygotować gulasz z wołowiny i małych cebulek?

  1. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
  2. Wrzucamy cebulki oraz czosnek w całości.
  3. Smażymy przez około 5 minut aż się zarumienią.
  4. Dodajemy wołowinę.
  5. Smażymy przez kolejne pięć minut aż mięso się zarumieni. 
  6. Nie przestając mieszać dodajemy cynamon, goździki, kminek i przecier pomidorowy.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Wlewamy wino. 
  9. Dodajemy sok oraz startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczy. 
  10. Dodajemy listek laurowy. 
  11. Doprowadzamy do wrzenia.
  12. Naczynie przenosimy do piekarnika.
  13. Pieczemy w temperaturze 150 przez godzinę.
  14. Ściągamy pokrywkę z naczynia. 
  15. Pieczemy przez kolejną godzinę.
  16. Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą.
  17. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Jak widać, stworzenie pysznego, aromatycznego gulaszu z mięsa wołowego nie musi być wcale zadaniem trudnym. Warto więc od czasu do czasu zadbać o to, by ten klasyczny obiad w nowoczesnej wersji znalazł się na naszym stole. Walory smakowe dobrze przyrządzonej wołowiny najwyższej jakości są bowiem w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *