Gulasz to idealne, sycące danie obiadowe, które smakuje każdemu. Szczególnie, gdy wykonamy go z wysokiej jakości mięsa wołowego. Odpowiednio przyrządzone jest nie tylko aromatyczne i smakowite, ale również miękkie i kruche.
Dlatego też przedstawiamy sprawdzony przepis na gulasz, w którym znajduje się nie tylko mięso wołowe, ale również spora ilość cebulek i aromatycznych przypraw. Wszystko to sprawia, że jest to potrawa, która choć jest bardzo łatwa w przyrządzeniu jest w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis na gulasz z wołowiny i małych cebulek
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g małych cebulek
- 2 ząbki czosnku
- 900 g krojonej w kostkę wołowiny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 butelka mocnego czerwonego wina
- 1 liść laurowy
- posiekana natka pietruszki
- skórka i sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
- W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy cebulki oraz czosnek w całości.
- Smażymy przez około 5 minut aż się zarumienią.
- Dodajemy wołowinę.
- Smażymy przez kolejne pięć minut aż mięso się zarumieni.
- Nie przestając mieszać dodajemy cynamon, goździki, kminek i przecier pomidorowy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wlewamy wino.
- Dodajemy sok oraz startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczy.
- Dodajemy listek laurowy.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Naczynie przenosimy do piekarnika.
- Pieczemy w temperaturze 150 przez godzinę.
- Ściągamy pokrywkę z naczynia.
- Pieczemy przez kolejną godzinę.
- Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą.
- Przed podaniem posypujemy natką pietruszki