Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej i chętnie sięgasz po dania z mięsem drobiowym ta potrawa z pewnością pozytywnie cię zaskoczy. To danie pełne egzotyki, które nie jest trudne w przygotowaniu a jednocześnie zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Obecnie większość składników niezbędnych do jego wykonania z powodzeniem znajdziemy w osiedlowych sklepach i marketach.
Lista składników do przygotowania kurczaka w sosie Hoisin
- 2 piersi z kurczaka
 - pół łyżeczki czosnku granulowanego
 - 1 cm świeżego imbiru
 - 0,5 papryki
 - pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka)
 - 0,5 papryczki chilli
 - 2 łyżki sosu hoisin
 - 2 łyżki jasnego sosu sojowego
 - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
 - 1 łyżka przyprawy 5 smaków
 - pół pęczka cebulki dymki
 - garść mrożonych brokułów
 - garść mrożonej fasolka szparagowa
 - 3 grzyby mun
 - ½ marchewki
 - 1 łyżka sezamu
 - 1 łyżka oleju
 
Składniki na sos:
- 2 łyżki octu ryżowego
 - 3 łyżki sosu hoisin
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - 1 łyżka jasnego sosu sojowego
 - 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
 - ½ szklanki bulionu drobiowego
 - 1 łyżka oleju sezamowego
 
Jak przygotować kurczaka w sosie Hoisin?
- Grzyby mun namaczamy przez 15 minut w wodzie.
 - Kurczaka kroimy w kostkę.
 - Przyprawiamy mięso sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków.
 - Kurczaka odstawiamy na pół godziny.
 - Imbir, chili, paprykę oraz marchew kroimy w kostkę.
 - Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.
 - Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chili i imbir.
 - Po 30 sekundach smażenia dodajemy kurczaka.
 - Dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa.
 - Smażymy przez ok 5 minut mieszając składniki.
 - Dodajemy grzyby mun pokrojone w paski oraz pędy bambusa.
 - Smażymy składniki przez kolejne kilka minut.
 - Dolewamy sos.
 - Posypujemy sezamem.
 
Danie to najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem basmati. Doskonale sprawdzi się jako potrawa na obiad, jak i na ciekawy wieczorny posiłek. Przygotowanie kurczaka w ten sposób nie jest trudne, jednocześnie azjatycki aromat i smak tej potrawy sprawią, że będzie ona doceniona nawet przez osoby, które cenią sobie orientalne akcenty w kuchni. Bogactwo smaków tego dania sprawia, że jest ono cenione na całym świecie.