Przepis na kurczaka w sosie Hoisin

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej i chętnie sięgasz po dania z mięsem drobiowym ta potrawa z pewnością pozytywnie cię zaskoczy. To danie pełne egzotyki, które nie jest trudne w...


Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej i chętnie sięgasz po dania z mięsem drobiowym ta potrawa z pewnością pozytywnie cię zaskoczy. To danie pełne egzotyki, które nie jest trudne w przygotowaniu a jednocześnie zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Obecnie większość składników niezbędnych do jego wykonania z powodzeniem znajdziemy w osiedlowych sklepach i marketach. 

Lista składników do przygotowania kurczaka w sosie Hoisin

  • 2 piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 0,5 papryki
  • pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka)
  • 0,5 papryczki chilli
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • pół pęczka cebulki dymki
  • garść mrożonych brokułów
  • garść mrożonej fasolka szparagowa
  • 3 grzyby mun
  • ½ marchewki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju

Składniki na sos:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Jak przygotować kurczaka w sosie Hoisin?

  1. Grzyby mun namaczamy przez 15 minut w wodzie.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę.
  3. Przyprawiamy mięso sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków.
  4. Kurczaka odstawiamy na pół godziny.
  5. Imbir, chili, paprykę oraz marchew kroimy w kostkę.
  6. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. 
  7. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chili i imbir.
  8. Po 30 sekundach smażenia dodajemy kurczaka. 
  9. Dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa.
  10. Smażymy przez ok 5 minut mieszając składniki. 
  11. Dodajemy grzyby mun pokrojone w paski oraz pędy bambusa. 
  12. Smażymy składniki przez kolejne kilka minut. 
  13. Dolewamy sos.
  14. Posypujemy sezamem. 

Danie to najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem basmati. Doskonale sprawdzi się jako potrawa na obiad, jak i na ciekawy wieczorny posiłek. Przygotowanie kurczaka w ten sposób nie jest trudne, jednocześnie azjatycki aromat i smak tej potrawy sprawią, że będzie ona doceniona nawet przez osoby, które cenią sobie orientalne akcenty w kuchni. Bogactwo smaków tego dania sprawia, że jest ono cenione na całym świecie.

Kategorie
Przepisy na dania z mięsem
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły