Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej i chętnie sięgasz po dania z mięsem drobiowym ta potrawa z pewnością pozytywnie cię zaskoczy. To danie pełne egzotyki, które nie jest trudne w przygotowaniu a jednocześnie zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Obecnie większość składników niezbędnych do jego wykonania z powodzeniem znajdziemy w osiedlowych sklepach i marketach.
Lista składników do przygotowania kurczaka w sosie Hoisin
- 2 piersi z kurczaka
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 cm świeżego imbiru
- 0,5 papryki
- pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka)
- 0,5 papryczki chilli
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- pół pęczka cebulki dymki
- garść mrożonych brokułów
- garść mrożonej fasolka szparagowa
- 3 grzyby mun
- ½ marchewki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Jak przygotować kurczaka w sosie Hoisin?
- Grzyby mun namaczamy przez 15 minut w wodzie.
- Kurczaka kroimy w kostkę.
- Przyprawiamy mięso sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków.
- Kurczaka odstawiamy na pół godziny.
- Imbir, chili, paprykę oraz marchew kroimy w kostkę.
- Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chili i imbir.
- Po 30 sekundach smażenia dodajemy kurczaka.
- Dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa.
- Smażymy przez ok 5 minut mieszając składniki.
- Dodajemy grzyby mun pokrojone w paski oraz pędy bambusa.
- Smażymy składniki przez kolejne kilka minut.
- Dolewamy sos.
- Posypujemy sezamem.
Danie to najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem basmati. Doskonale sprawdzi się jako potrawa na obiad, jak i na ciekawy wieczorny posiłek. Przygotowanie kurczaka w ten sposób nie jest trudne, jednocześnie azjatycki aromat i smak tej potrawy sprawią, że będzie ona doceniona nawet przez osoby, które cenią sobie orientalne akcenty w kuchni. Bogactwo smaków tego dania sprawia, że jest ono cenione na całym świecie.