Przepis na domową shoarmę jak ze Sphinxa

Shoarma to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Ma postać skrawków mięsa okrawanych z pionowego i obrotowego rożna. Aktualnie ta nazwa używana jest głównie w kręgu języka arabskiego. Odpowiednikiem shoarmy...


Shoarma to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Ma postać skrawków mięsa okrawanych z pionowego i obrotowego rożna. Aktualnie ta nazwa używana jest głównie w kręgu języka arabskiego. Odpowiednikiem shoarmy jest turecki kebab natomiast w Grecji ta forma dania znana jest jako gyros. Shoarmę serwuje się zwykle z chlebem pita. Sekretem smacznej shoarmy jest dobrze doprawione mięso. Może być to polędwica wieprzowa, piersi z kurczaka, czy także z indyka. Oprócz pity innymi głównymi dodatkami do dania mogą być ryż, frytki, dipy oraz sałatki.

Lista składników do przygotowania domowej shoarmy jak ze Sphinxa

  1. 500 g polędwicy wieprzowej (może być także kurczak lub indyk)
  2. ½ łyżeczki (kopru włoskiego, nasion kolendry, mielonego ziela angielskiego, ostrej papryki, pieprzu cayenne, kurkumy)
  3. 1 łyżeczka (kminku rzymskiego, granulowanego czosnku, papryki słodkiej)
  4. 1/ 4 łyżeczki (gałki muszkatołowej, cynamonu)
  5. 4 łyżki oleju
  6. szczypta soli

Jak przygotować domową shoarmę jak ze Sphinxa? 

  1. przyprawy w formie nasion jak koper włoski, kolendra ucierać w moździerzu. (można także użyć młynka)
  2. wrzucić przyprawy do niedużej miski
  3. dodać resztę przypraw oraz sól
  4.  wymieszać dokładnie wszystkie przyprawy
  5.  umyć polędwicę wieprzową i oczyścić z błon
  6. podzielić polędwiczkę wzdłuż włókien na dwie części
  7. pokroić obie części w poprzek włókien w dosyć cienkie plastry
  8.  doprawić mieszanką przypraw
  9. polać mięso odrobiną oleju
  10. dokładnie natrzeć mięso 
  11. odstawić mięso do lodówki na dwie godziny
  12. smażyć na nagrzanej patelni aż do zarumienienia

Tak aromatycznie doprawione i delikatne mięso można podać z różnymi dipami, np. z dipem czosnkowym, musztardowym, czy też pomidorowym. Warto także do mięsa ugotować ryż z przyprawą curry oraz zrobić sałatkę. Wyśmienicie smakuje także z pitą dzięki czemu danie będzie wyglądało tak jak serwowane w restauracji. Można także zamiast ryżu usmażyć złociste i chrupiące frytki.

Kategorie
Przepisy na dania z mięsem
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły