Energetyki to napoje, które nie tylko mają smakować, ale także dać nam więcej energii do działania. Energetyka można także stworzyć samemu w domu jednak trzeba poświęcić trochę czasu i kupić wiele składników. Zrób samodzielnie domowego Red Bulla i ciesz się jego intensywnym smakiem i energetyzującym działaniem, bez konieczności ciągłego kupowania energetyków w sklepie. 

Lista składników do przygotowania domowego Red Bulla

  1. 4 pomarańcze
  2. 2 limonki 
  3. 2 cytryny 
  4. 225 g cukru 
  5. 1,25 l wody
  6. 1g kwasku cytrynowego
  7. 20 g korzenia żeń-szenia
  8. kofeina w kapsułkach 1,5 g 
  9. niacyna 1g
  10. tauryna 1g
  11. ekstrakt z miłorzębu japońskiego 2,5 ml

Jak przygotować domowego Red Bulla?

  1. zetrzeć na tarce skórki z pomarańczy, cytryny i limonki lub delikatnie obrać owoce ze skórki
  2. osobno do miski włożyć skórki z pomarańczy i osobno do drugiej miski skórki z cytryny i z limonki 
  3. wymieszać skórki z pomarańczy z cukrem 75 g
  4. wymieszać skórki z cytryny i limonki z cukrem 75 g 
  5. ugniatać skórki z pomarańczy z cukrem przez około 5 minut
  6. tyle samo czasu ugniatać skórki z limonki i cytryny z cukrem
  7. zalać wodą miskę ze skórkami z pomarańczy (½ szklanki) i miskę ze skórkami z limonki i cytryny (½ szklanki) 
  8. ofoliować oby dwie miski ze skórkami lub ewentualnie przykryć talerzami
  9. pozostawić miski w temperaturze pokojowej na około 4 godz.
  10. skórki wraz z powstałym sokiem wlać do garnka
  11. zalać je litrem wody
  12. dodać korzeń żeń-szenia oraz 75 g cukru
  13. gotować 2 minuty na średnim ogniu 
  14. zdjąć z ognia na minutę
  15. wyciągnąć skórki i korzeń żeń-szenia
  16. płyn przelać przez sitko do miski lub innego wysokiego naczynia
  17. dodać odpowiednią ilość pozostałych składników (niacyna, kofeina i ekstrakt z miłorzębu japońskiego)
  18. schłodzić w lodówce

Energetyk jest bardzo intensywny, więc można regulować jego smak dolewając odrobinę wody. To ciekawa alternatywa dla kupnych energetyków w puszce. Powyższy przepis przedstawia mniej czasochłonną wersję napoju jednak można również zamiast 4 godzin,  przygotowywać syrop z pomarańczy, cytryny i limonki znacznie dłużej, około 2-3 dni. Oleo saccharum (syrop) różni się tym, że jest znacznie bardziej oleisty i intensywniejszy w smaku. Taki syrop należy przechowywać w słoiku. Oleo saccharum przygotowuje się wrzucając skórki z cytrusów do słoika, zasypując cukrem i odstawiając na 2 dni. Syrop należy po 2 dniach odcedzić i przelać do mniejszego naczynia. Oleo saccharum zaczyna się psuć po 3 dniach od odcedzenia, więc nie warto przechowywać go dłużej.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *