Kebab jest bardzo znanym fast foodem. Często czując głód, skuszeni zapachem, wędrujemy do pobliskiej kebabowni. Kebaby popularne są zarówno w chrupiącej bułce jak i w tortilli. W zależności od oferty kebaby różnią się rodzajami mięsa, sosami, a także dodatkami. Można znaleźć naprawdę wiele wariantów tej popularnego szybkiego dania. Warto poświęcić chwilę i samemu skomponować domowego tureckiego kebaba.

Przepis na domowego tureckiego kebaba
Składniki
Doprawienie mięsa
- 1 kg mielonej wołowiny
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 50 ml mleka
- 1 łyżka oregano, chilli, bazylia
- szczypta soli i pieprzu
Sałatka
- 2 pomidory
- 1 papryczka jalapeno
- 1/2 zielonego ogórka
- 100 ml oliwy
- 20 ml octu winnego
- 1 natka pietruszki
Sos tzatziki
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
Inne dodatku
- marchewka
- duża bułka
- kapusta pekińska
- czerwona cebula
Sposób przygotowania
- do mięsa mielonego dodać 4 łyżki jogurtu naturalnego
- dolać mleka
- przyprawić mięso przyprawami (oregano, chilli, bazylia)
- dodać do mięsa 2 starte ząbki czosnku
- dodać do mięsa 2 drobno starte cebule
- przyprawić solą i pieprzem
- wymieszać wszystkie składniki
- uformować mięso w kulę
- owinąć mięso folią
- włożyć mięso do zamrażarki na około 4 godziny
- drobno pokroić ogórka, pomidory, papryczkę oraz natkę pietruszki
- pokrojone warzywa wsypać do miski
- doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym
- pokroić kapustę czerwoną
- doprawić kapustę octem winnym i solą
- pokroić kapustę pekińską
- zetrzeć marchewkę
- pokroić drobno drugą połowę ogórka
- włożyć do niewielkiej miski
- odsączyć ogórka z wody
- dodać greckiego jogurtu
- dodać majonezu
- zetrzeć czosnek
- skroić świeżego koperku
- doprawić sos cytryną, solą i pieprzem
- wyjąć mięso z zamrażarki
- wypakować z folii
- ściąć nożem cienkie plastry mięsa
- smażyć plastry mięsa na rozgrzanym tłuszczu na patelni
- przekroić bułkę
- posmarować bułkę sosem tzatziki
- położyć mięso
- dodać trochę sałatki
- położyć na bułkę inne dodatki jak kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchewka, czerwona cebula
- przykryć drugą połowę bułki
Notatki
Tak przygotowany turecki kebab jest bardzo sycącym daniem. Dzięki aromatycznym przyprawom ma także niepowtarzalny smak. Składniki dodatkowe można wybrać według własnego upodobania. Tak samo można postąpić z sosami, zamiast sosu tzatziki można użyć sosu czosnkowego, a także pokusić się o przygotowanie sosu ostrego lub pomidorowego.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!