411  
                      
 Taco to jedna z najbardziej rozpoznawalnych meksykańskich dań. Głównymi składnikami taco to tortilla z mąki pszennej, mięso wołowe, cebula, czosnek, pomidory oraz przyprawy. Charakterystycznym dodatkiem jest także czerwona fasola lub kukurydza. W restauracjach taco serwuje się najczęściej w formie przystawki. Można także zrobić taco samodzielnie w domu. Przepis na taco nie jest skomplikowany szczególnie, jeżeli kupimy już gotowe tortille.

Prosty przepis na domowe meksykańskie taco
Składniki
- 500 g mielonego mięsa
 - 4 gotowe tortille
 - 2 puszki krojonych pomidorów
 - przyprawy - oregano, bazylia, sól
 - 3-4 ząbki czosnku
 - 3 pomidory
 - 1 zielony ogórek
 - 1 cebula
 - ser żółty
 - sałata
 - śmietana 18%
 - sos tabasco
 - przyprawa do taco
 - olej
 - 1 puszka kukurydzy
 
Instrukcje
- podsmażyć mielone mięso w garnku lub na głębszej patelni
 - dodać pomidory w puszce
 - dodać wyciśnięty czosnek
 - przyprawić solą, oregano, bazylią
 - wymieszać wszystkie składniki
 - dusić na średnim ogniu przez pół godziny
 - 5 minut przed końcem duszenia dodać przyprawę do taco oraz sos tabasco (według uznania)
 - pokroić w nieduże kawałki pomidory, ogórka i cebulę
 - warzywa włożyć do miski
 - w drugiej misce włożyć liście sałaty i wymieszać ją ze śmietaną
 - zetrzeć ser (jeżeli jest w kostce)
 - dodać ser do sałaty ze śmietaną
 - do tortilli włożyć niedużą porcję mięsa, warzywa i sałatę z dodatkami
 - można dodać także kukurydzę
 
Uwagi
Do taco można dodawać różne składniki jak świeża kolendra lub natka pietruszki, papryka, salsa z awokado i limonką, czerwona cebula i wiele innych. Taco również smaczne jest nie tylko z mięsem wołowym, ale także można wykorzystać pokrojoną drobno pierś z kurczaka.
 Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!