Z języka angielskiego słowo wrap oznacza zawinąć. Wrap jest więc rodzajem kanapki, która wykonana jest z płaskiego, okrągłego chleba (tortilla, pita) z zawiniętym w środku nadzieniem. Wrapy są także serwowane w popularnej sieci fast food jak Mcdonald’s.

Przepis na domowego wrapa jak z McDonald’s
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 1 nieduża bułka
- mleko
- 2 żabki czosnku
- bułka tarta
- 1 jajko
- przyprawy - chili, słodka papryka, pieprz, sól
- mąka pszenna
- olej
- tortille
- ketchup
- majonez
- śmietana 18%
- 100 g żółtego sera
- płatki kukurydziane
Sposób przygotowania
- bułkę namoczyć w mleku około 15 minut
- dokładnie odsączyć bułkę
- umyte piersi z kurczaka zmielić z czosnkiem
- do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy
- z powstałej masy formować kule
- masę rozwałkować dłońmi
- uformować nieduże podłużne kotlety
- obtoczyć kotlety w mące
- pokruszyć płatki kukurydziane (około 80 g)
- dodać do nich mąkę oraz bułkę tartą (6 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki
- dokładnie wymieszać panierkę
- kotlety namoczyć w jajku z mlekiem (2 łyżki mleka)
- dokładnie panierować
- smażyć kotleciki na rozgrzanym tłuszczu (aż do złocistego koloru)
- posiekać drobno sałatę
- ser żółty zetrzeć na grubych oczkach (lub pokroić w słupki)
- wymieszać majonez ze śmietaną (3 łyżki majonezu na 1 łyżkę śmietany)
- tortillę posmarować ketchupem i sosem majonezowym
- ułożyć na mięso sałatę
- położyć pokrojony ser żółty
- zawinąć tortillę
- zapiec kilka minut w piekarniku
Notatki
Do takiego wrapa można także włożyć inne warzywa, np. czerwoną cebulę, plastry pomidora, a zamiast sałaty można także użyć rukoli. Taki sycący i smaczny wrap jest idealną przekąską. Wrapem można także się posilić w czasie lunchu w pracy.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!