Taco to jedna z najbardziej rozpoznawalnych meksykańskich dań. Głównymi składnikami taco to tortilla z mąki pszennej, mięso wołowe, cebula, czosnek, pomidory oraz przyprawy. Charakterystycznym dodatkiem jest także czerwona fasola lub kukurydza. W restauracjach taco serwuje się najczęściej w formie przystawki. Można także zrobić taco samodzielnie w domu. Przepis na taco nie jest skomplikowany szczególnie, jeżeli kupimy już gotowe tortille.

Lista składników do przygotowania domowego meksykańskiego taco

  1. 500 g mielonego mięsa 
  2. 4 gotowe tortille
  3. 2 puszki krojonych pomidorów
  4. Przyprawy: (oregano, bazylia, sól)
  5. 3-4 ząbki czosnku 
  6. 3 pomidory
  7. 1 zielony ogórek
  8. 1 cebula
  9. ser żółty (w kostce, starty)
  10. sałata
  11. śmietana (18%)
  12. sos tabasco 
  13. przyprawa do taco
  14. olej
  15. kukurydza

Jak przygotować domowe meksykańskie taco? 

  1. podsmażyć mielone mięso w garnku lub na głębszej patelni
  2. dodać pomidory w puszce
  3. dodać wyciśnięty czosnek
  4. przyprawić solą, oregano, bazylią
  5. wymieszać wszystkie składniki
  6. dusić na średnim ogniu przez pół godziny
  7. 5 minut przed końcem duszenia dodać przyprawę do taco oraz sos tabasco (według uznania)
  8. pokroić w nieduże kawałki pomidory, ogórka i cebulę
  9. warzywa włożyć do miski
  10. w drugiej misce włożyć liście sałaty i wymieszać ją ze śmietaną
  11. zetrzeć ser (jeżeli jest w kostce)
  12. dodać ser do sałaty ze śmietaną
  13. do tortilli włożyć niedużą porcję mięsa, warzywa i sałatę z dodatkami 
  14. można dodać także kukurydzę

Do taco można dodawać różne składniki jak świeża kolendra lub natka pietruszki, papryka, salsa z awokado i limonką, czerwona cebula i wiele innych. Taco również smaczne jest nie tylko z mięsem wołowym, ale także można wykorzystać pokrojoną drobno pierś z kurczaka.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *