Świetny przepis na makaron z pieczarkami, kiedy po pracy nie masz czasu na stanie przy garach. Wystarczy, że wcześniej zaopatrzysz się we wszystkie składniki, a w niedługim czasie wyczarujesz pyszne i sycące danie. Przedstawiamy wyśmienity i lekki przepis na makaron z pieczarkami i szpinakiem.

Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem
Świetny przepis na makaron z pieczarkami, kiedy po pracy nie masz czasu na stanie przy garach. Wystarczy, że wcześniej zaopatrzysz się we wszystkie składniki, a w niedługim czasie wyczarujesz pyszne i sycące danie.
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti
- 60 g szpinaku
- 40 g parmezanu
- 70 g serka śmietankowego
- 150 g pieczarek
- 20 g masła
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki.
- Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że pieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię.
- Gotuj pieczarki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru.
- Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan.
- Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu.
- Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu.
- Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą.
- Posyp parmezanem i smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 492kcalCarbohydrates: 56.6gBiałko: 23.2gFat: 13.3g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!