Przepis na gazpacho, hiszpański chłodnik o wspaniałym, intensywnym smaku świeżych pomidorów, z lekką nutą czosnku i bazylii. Zupę warto podawać z hiszpańską salsą i serem feta lub z grzankami. Chłodnik – krem z pomidorów idealnie nadaje się na upały, jego głęboki, orzeźwiający smak umili gorące, letnie popołudnie.
Przepis na gazpacho najlepiej sprawdzi się latem, kiedy warzywa sezonowe są pełne smaku i aromatu. Chłodnik gazpacho warto podawać z salsą i serem feta. Podczas ekstremalnych upałów do zupy można dodać kilka kostek lodu. Gazpacho to nie tylko smaczna zupa, ale też niesamowite orzeźwienie w gorący, letni dzień.

Przepis na gazpacho
Składniki
Zupa
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 świeżej papryki chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- kilka listków bazylii
Salsa
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 skórka z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- pieprz, bazylia i oregano
Sposób przygotowania
- Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić oraz przetrzeć przez sito w celu pozbycia się nasion.
- Ogórka i cebulę obrać i drobno posiekać.
- Paprykę dokładnie umyć, wyjąć gniazdo nasienne, również pokroić.
- Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Obrane i pokrojone warzywa umieścić w kielichu blendera lub w odpowiednim naczyniu.
- Do warzyw dodać pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet oraz sok z cytrynu lub limonki.
- Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.
- Gotowy chłodnik wstawić do lodówki na minimum dwie godziny, jeśli potrzebujemy ekspresowego schłodzenia zupy, warto dodać do niego kilka kostek lodu.
Salsa
- Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać.
- Pokrojone warzywa wymieszać ze skórką z cytryny lub limonki oraz sokiem.
- Salsę przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawami.