Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jajecznica ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych śniadań w polskich domach. Można do niej dodać pomidory, cebulę, wędlinę, boczek, cukinię – dzisiaj jednak z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu, zdrowe i sycące. Z dodatkiem świeżego pieczywa pozwoli Ci idealnie zacząć dzień.

Składniki

Ilość porcji: 1

  • 3 jajka
  • 50 g szpinaku
  • 5 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych pomidorów
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. Szpinak dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski. Suszone pomidory odcedź, osusz i pokrój w paski.
  2. Rozgrzej patelnie, dodaj masło, szpinak i zmielony czosnek.
  3. Smaż kilka minut do momentu, kiedy szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone wcześniej suszone pomidory i smaż jeszcze chwilę.
  4. Następnie wbij jaja, dopraw solą, pieprzem i smaż tak długo, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
  5. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i podaj z ulubionym pieczywem.
  6. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 271,8 kcal
  • Białko: 21,6 g
  • Tłuszcze: 18 g
  • Węglowodany: 6 g

 

Jajecznica ze szpinakiem

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*