Pieczony łosoś z kaszą pęczak i warzywami

Pieczony łosoś z kaszą pęczak i warzywami

Pieczony łosoś to danie zdrowe i błyskawiczne do przygotowania. Soczysty pieczony łosoś podany jest z dodatkiem kolorowych warzyw, a do tego kaszą pęczak. Posiłek wartościowy i smakowity.

Składniki

Ilość porcji: 2

  • 150 g kaszy pęczak
  • 250 g łososia
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 80 g pomidorów
  • 80 g papryki czerwonej
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Warzywa umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na skropionej oliwą z oliwek folii aluminiowej.
  2. Skórą do dołu ułóż łososia na warzywach, przypraw solą i pieprzem, a następnie skrop cytryną i oliwą z oliwek. Piecz wszystko 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pamiętaj, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas sucha.
  3. Podczas gdy ryba i warzywa się pieką ugotuj kaszę pęczak z dodatkiem soli i odrobiny oliwy z oliwek.
  4. Kiedy wszystko będzie gotowe podaj i smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 144,3 kcal
  • Białko: 66,4 g
  • Tłuszcze: 47,4 g
  • Węglowodany: 113,0 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 572,1 kcal
  • Białko: 33,2 g
  • Tłuszcze: 23,7 g
  • Węglowodany: 56,5 g

Pieczony łosoś

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*