16 kulinarnych trików, które przydadzą Ci się w kuchni

16 kulinarnych trików, które przydadzą Ci się w kuchni

Kulinarne triki i sprytne wskazówki, które koniecznie musisz poznać. Co zrobić, gdy przesolisz zupę? Jak pokroić miękkie pomidor? Jak uniknąć sklejania się makaronu podczas gotowania? Dzięki tym praktycznym poradom w kuchni już nic Cię nie zaskoczy.

Kulinarne triki

  1. Gdy chcesz coś ugotować, zagotuj najpierw wodę w czajniku, a następnie wlej do garnka. W ten sposób zaoszczędzisz zarówno energię jak i czas.
  2. Podczas gotowania makaronu, który ma tendencję do sklejania się, dodaj łyżeczkę oleju i często mieszaj.
  3. Aby zachować zielony kolor warzyw podczas gotowania, dodaj szczyptę cukru.
  4. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny na każdy litr wody podczas gotowania ryżu. Dzięki temu ryż będzie puszysty.
  5. Jeśli zdarzy Ci się kupić nie dojrzałe i twarde owoce wystarczy, że włożysz je do pojemnika wysypanego ryżem. Przyśpieszy to proces dojrzewania owoców.
  6. Jeśli gotujesz warzywa to pamiętaj, by zawsze dodawać je do wody dopiero, gdy zacznie wrzeć. Dzięki temu zachowasz więcej witamin i składników odżywczych.
  7. Przechowuj przyprawy w chłodnym, ciemnym miejscu. Wilgotność i ciepło powoduje, że zioła i przyprawy tracą smak.
  8. Pieczarki myj najlepiej pod bieżącą wodą – moczone w misce tracą swój smak.
  9. Jeśli masz problem z pokrojeniem miękkich pomidorów, 20 minut wcześniej włóż je do lodowatej wody.
  10. Kiedy zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i gotuj kilka minut. Ziemniak wchłonie sól.
  11. Obieraj ogórka od jaśniejszej strony – dzięki temu nie będzie gorzki.
  12. Aby jajecznica miała puszystą konsystencje, dodaj do niej odrobinę mleka.
  13. Jeśli deska do krojenia przesuwa się po blacie to wystarczy, że podłożysz pod nią wilgotny papierowy ręcznik.
  14. Używaj soli morskiej, która jest lepszej jakości niż zwykła sól kuchenna.
  15. Żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, dodaj do niego odrobinę soli.
  16. Przed pokrojeniem cytryny lub limonki rozwałkuj je na blacie. To sprawi, że będą łatwiej puszczać sok.

Wykorzystaj te kulinarne triki w swojej kuchni i spraw, że gotowanie będzie jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*