Największą zaletą tej zupy jest łatwość z jaką można ją przygotować. Zupa krem z dyni jest banalnie prosta, a więc może ją zrobić nawet początkujący kucharz. Co więcej, jest bardzo zdrowa.
Szczególnie w zimne jesienno-zimowe dni nie ma nic lepszego niż gorący i pożywny posiłek. Sezon dyniowy w pełni dlatego warto z tego skorzystać i przygotować pyszną, lekkostrawną zupę z dyni z czerwoną papryką i soczewicą na ostro.

Zupa krem z dyni na ostro z papryką i soczewicą
Zupa krem z dyni to potrawa niskokaloryczna dlatego polecam ją osobom odchudzającym się. Jeśli chodzi o samą dynie warto również wykorzystać pestki jako dodatek do zupy lub przekąskę, gdyż są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów.
Składniki
- 1 L bulionu warzywnego
- 500 g dyni
- 200 g soczewicy
- 300 g papryki czerwonej
- 50 g cebuli
- 20 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Dynię obierz ze skórki, oczyść z włókien i pestek i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój.
- Następnie zeszklij w garnku drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj pokroją dynie, czerwoną paprykę i smaż kilka minut.
- Wlej wywar warzywny lub rosół, dodaj pokrojoną papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30 minut, aż dynia i czerwona papryka będą miękkie.
- Pod koniec należy dokładnie wszystko zmiksować ręcznym blenderem na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem.
- Gotową zupę podawaj z ugotowaną według przepisu na opakowaniu soczewicą.
Wartości odżywcze
Kalorie: 250kcalCarbohydrates: 31gBiałko: 15gFat: 7g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!