Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami

Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami

Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami to danie lekkie, zdrowe i smaczne, które nie wymaga od nas zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Wartościowy i sycący posiłek bez nadmiaru przypraw – smak łososia jest tutaj najważniejszy. Pamiętaj, aby nie trzymać ryby zbyt długo w piekarniku gdyż mięso się wysuszy i nie będzie już takie smaczne. 

Łosoś pieczony w piekarniku

Łosoś pieczony w piekarniku:

Składniki

Ilość porcji: 1

  • Łosoś – 200 g
  • Brokuły – 80 g
  • Pomidorki koktajlowe – 80 g
  • Papryka – 80 g
  • Szpinak – 100 g
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Rozmaryn
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Łososia umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, skrop cytryną i odstaw.
  2. Do żaroodpornego naczynia wsyp szpinak, dodaj posiekany czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.
  3. Na szpinaku ułóż skórą do dołu łososia, a obok różyczki brokuła, pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz wszystko około 15-20 minut.
  5. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 549,6 kcal
  • Białko: 45,1 g
  • Tłuszcze: 37,9 g
  • Węglowodany: 7 g

 

Łosoś pieczony w piekarniku

Jeśli lubisz łososia sprawdź również ten przepis – pieczony łosoś.

 

Jeden komentarz

  1. Łosoś tak podany musi być przepyszny!:)

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*