Miały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi.
To było moje pierwsze podejście do tortellini – niestety dwukrotnie nie wyszło mi ciasto. Nie miałem już czasu na kolejne próby, a przygotowany był farsz serowo – szpinakowy więc trzeba było coś z niego wykombinować. Szybki przegląd tego co mam w lodówce ( nie za wiele ) i do dzieła. Makaron tagliatelle, pomidorki koktajlowe i ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne i proste danie!

Makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym
Składniki
- 180 g makaronu tagliatelle
- 80 g sera mascarpone
- 80 g sera ricotta
- 200 g szpinaku
- 30 g parmezanu
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente zostawiając przy tym pół szklanki wody z makaronu.
- Umyty i pokrojony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce dokładnie łączymy oba sery ze szpinakiem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gotową mieszaninę wrzucamy na rozgrzaną patelnie, wlewamy wodę z makaronu i gotujemy około 3 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze przez minutę. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, starty parmezan, mieszamy i gotowe.
- Smacznego!