Żółte curry z kurczakiem i papryką

Żółte curry z kurczakiem i papryką

Żółte curry z kurczakiem i czerwoną papryką to zdecydowanie moja ulubiona wersja curry. Kremowy, pikantny i aromatyczny sos idealnie komponuje się z kurczakiem i ryżem tworząc przy tym pyszne danie.

Curry z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem i papryką:

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Pierś z kurczaka – 200 g
  • Mleczko kokosowe – 300 ml
  • Papryka – 150 g
  • Ryż jaśminowy – 150 g
  • 1 łyżka żółtej pasty curry ( opcjonalnie przyprawa curry )
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.
  2. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli i podgotowujemy chwilę. Wrzucamy pokrojone mięso z piersi kurczaka i gotujemy do momentu, aż kawałki kurczaka zrobią się białe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Na końcu wrzucamy świeżą bazylię.
  3. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem jaśminowym.
  4. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 216,5 kcal
  • Białko: 59,3 g
  • Tłuszcze: 48,3 g
  • Węglowodany: 136,2 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 608,3 kcal
  • Białko: 29,6 g
  • Tłuszcze: 24,2 g
  • Węglowodany: 68,1 g

Curry z kurczakiem

Sprawdź również ten przepis – tajska zupa.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*