Zapiekanka z pieczarkami to przekąska, którą zna i lubi prawie każdy. Coś banalnie prostego w przygotowaniu, a jednocześnie pysznego. Ten typowy polski fast food dzisiaj w wersji pikantnej z pyszną pastą paprykową, salami i papryczkami jalapeno. Każdy kto spróbuje będzie zachwycony!
Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno:
Składniki
Ilość składników uzależniona jest od ilości zapiekanek.
- Bagietka
- Ser mozzarella
- Pasta paprykowa
- Salami
- Pieczarki
- Czerwona cebula
- Marynowane lub świeże papryczki jalapeno
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy, pieprzymy i smażymy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią.
- Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem.
- Zapiekanki pieczemy na duże blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie robić się chrupiące.
- Smacznego!
Add Comment