Chili con carne to danie pyszne, sycące, pełne aromatycznych przypraw i nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności. Wymaga za to dobrego mięsa wołowego, dzięki czemu wychodzi idealnie.
Chili con carne powinno być dość pikantne, ale w taki sposób, żeby je zjeść ze smakiem.

Klasyczne chili con carne
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 ml bulionu wołowego
- 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- garść świeżej kolendry
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę.
- Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut.
- Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie.
- Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki przejdą smakami.
- Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!