Schab to jedno z najchętniej wybieranych mięs na pożywny obiad. Co zrobić ze schabu w plastrach, gdy znudzą się nam już tradycyjne kotlety w panierce? Poznajcie przepis na rewelacyjne bitki schabowe w aromatycznym sosie z dodatkiem pieczarek.

Lista składników do przygotowania bitek schabowych w sosie pieczarkowym

  • 4 plastry schabu

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 mała cebula

  • odrobina mąki (do obtoczenia mięsa)

  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

  • 400 g. pieczarek

  • 100 g. śmietany 18%

  • szczypta suszonego rozmarynu, majeranku i cząbru

  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować bitki ze schabu w plastrach?

1. Plastry schabu lekko rozbijamy, nacieramy sola i pieprzem z obydwu stron, następnie obtaczamy w mące.

2. Plastry mięsa krótko podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do rondla lub głębszej patelni.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na tłuszczu, na którym uprzednio smażyło się mięso, zeszkloną cebulę dodajemy do naczynia z kotletami.

4. Kotlety wraz z cebulą zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem.

5. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, całość dusimy około 40 minut, do miękkości kotletów.

6. Kiedy mięso jest już miękkie, w garnuszku rozprowadzamy 2 łyżki mąki z wodą i śmietaną, zawiesinę bardzo dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek.

7. Do zawiesiny z mąki i śmietany dodajemy gorącą wodę z sosu, całość mieszamy i wlewamy do naczynia.

8. Sos doprawiamy majerankiem, cząbrem, pieprzem i rozmarynem, solimy do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut.

 

Bitki ze schabu w plastrach są już gotowe. Mięso w takim wydaniu jest kruche i apetyczne, sos kusi głębią aromatu i aksamitną konsystencją. Bitki schabowe w sosie z dodatkiem pieczarek, warto serwować w towarzystwie tłuczonych ziemniaczków lub kaszy. Przyprawy dodajemy pod koniec gotowania, gdyż zarówno cząber, jak i rozmaryn oraz majeranek bardzo szybko uwalniają aromat. Bulion do sosu, w ostateczności można przygotować z wody z dodatkiem kostki rosołowej, jednak smaczniejszy i zdrowszy będzie ten, zrobiony samodzielnie.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *