Schab to jedno z najchętniej wybieranych mięs na pożywny obiad. Co zrobić ze schabu w plastrach, gdy znudzą się nam już tradycyjne kotlety w panierce? Poznajcie przepis na rewelacyjne bitki schabowe w aromatycznym sosie z dodatkiem pieczarek.
Lista składników do przygotowania bitek schabowych w sosie pieczarkowym
-
4 plastry schabu
-
500 ml bulionu warzywnego
-
1 mała cebula
-
odrobina mąki (do obtoczenia mięsa)
-
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
-
400 g. pieczarek
-
100 g. śmietany 18%
-
szczypta suszonego rozmarynu, majeranku i cząbru
-
sól, pieprz do smaku
Jak przygotować bitki ze schabu w plastrach?
1. Plastry schabu lekko rozbijamy, nacieramy sola i pieprzem z obydwu stron, następnie obtaczamy w mące.
2. Plastry mięsa krótko podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do rondla lub głębszej patelni.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na tłuszczu, na którym uprzednio smażyło się mięso, zeszkloną cebulę dodajemy do naczynia z kotletami.
4. Kotlety wraz z cebulą zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem.
5. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, całość dusimy około 40 minut, do miękkości kotletów.
6. Kiedy mięso jest już miękkie, w garnuszku rozprowadzamy 2 łyżki mąki z wodą i śmietaną, zawiesinę bardzo dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek.
7. Do zawiesiny z mąki i śmietany dodajemy gorącą wodę z sosu, całość mieszamy i wlewamy do naczynia.
8. Sos doprawiamy majerankiem, cząbrem, pieprzem i rozmarynem, solimy do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut.
Bitki ze schabu w plastrach są już gotowe. Mięso w takim wydaniu jest kruche i apetyczne, sos kusi głębią aromatu i aksamitną konsystencją. Bitki schabowe w sosie z dodatkiem pieczarek, warto serwować w towarzystwie tłuczonych ziemniaczków lub kaszy. Przyprawy dodajemy pod koniec gotowania, gdyż zarówno cząber, jak i rozmaryn oraz majeranek bardzo szybko uwalniają aromat. Bulion do sosu, w ostateczności można przygotować z wody z dodatkiem kostki rosołowej, jednak smaczniejszy i zdrowszy będzie ten, zrobiony samodzielnie.
Add Comment