Schab to jedno z najchętniej wybieranych mięs na pożywny obiad. Co zrobić ze schabu w plastrach, gdy znudzą się nam już tradycyjne kotlety w panierce? Poznajcie przepis na rewelacyjne bitki schabowe w aromatycznym sosie z dodatkiem pieczarek.

Co zrobić ze schabu w plastrach zamiast schabowych?
Składniki
- 4 plastry schabu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- odrobina mąki do obtoczenia mięsa
- 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- 400 g pieczarek
- 100 g śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Plastry schabu lekko rozbijamy, nacieramy sola i pieprzem z obydwu stron, następnie obtaczamy w mące.
- Plastry mięsa krótko podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do rondla lub głębszej patelni.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na tłuszczu, na którym uprzednio smażyło się mięso, zeszkloną cebulę dodajemy do naczynia z kotletami.
- Kotlety wraz z cebulą zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem.
- Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, całość dusimy około 40 minut, do miękkości kotletów.
- Kiedy mięso jest już miękkie, w garnuszku rozprowadzamy 2 łyżki mąki z wodą i śmietaną, zawiesinę bardzo dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek.
- Do zawiesiny z mąki i śmietany dodajemy gorącą wodę z sosu, całość mieszamy i wlewamy do naczynia.
- Sos doprawiamy majerankiem, cząbrem, pieprzem i rozmarynem, solimy do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut.
Notatki
Bitki ze schabu w plastrach są już gotowe. Mięso w takim wydaniu jest kruche i apetyczne, sos kusi głębią aromatu i aksamitną konsystencją. Bitki schabowe w sosie z dodatkiem pieczarek, warto serwować w towarzystwie tłuczonych ziemniaczków lub kaszy. Przyprawy dodajemy pod koniec gotowania, gdyż zarówno cząber, jak i rozmaryn oraz majeranek bardzo szybko uwalniają aromat. Bulion do sosu, w ostateczności można przygotować z wody z dodatkiem kostki rosołowej, jednak smaczniejszy i zdrowszy będzie ten, zrobiony samodzielnie.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!