Przepis na sushi maki – czyli japoński przysmak – ryż z dodatkami zawinięty w arkusz z wodorostów. To zdrowa i lekka przekąska, która przeniesie nas w egzotyczny świat!

Sushi maki – lista potrzebnych składników.

Do wykonania tego dania potrzebujesz:

  • ryż do sushi (opakowanie 500g)
  • ocet ryżowy
  • opakowanie nori (suszone i sprasowane wodorosty)
  • cukier

Dodatki:

  • ryba surowa lub wędzona: łosoś, tuńczyk
  • awokado
  • pasta wasabi
  • marynowany ibir
  • świeży szczypiorek
  • świeży ogórek
  • sos sojowy

Jak przygotować sushi maki – krok po kroku.

  1. Ryż przed ugotowaniem, należy dokładnie wypłukać pod bieżącą i zimną wodą. Następnie przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą w proporcji 1:1,5. Ryż doprowadź do wrzenia, gdy się zagotuje zmniejsz ogień. W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu. Kontroluj ilość wody, gdy znacząco jej ubędzie, należy uzupełnić odrobiną dodatkowego płynu. Po około 15 minutach, odstaw garnek w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie ryż dojdzie do właściwej konsystencji.
  2. Gotowy ryż dopraw do smaku octem ryżowym i cukrem – jego smak powinien być intensywny, dający wrażenie zbyt kwaśnego i zbyt słodkiego.
  3. Przygotuj dodatki – rybę pokrój na cienkie plasterki, z ogórka wydrąż nasiona, awokado pokrój na niewielkie paski.
  4. Na bawełnianej ściereczce lub specjalnej macie do sushi połóż nori.
  5. Nori należy wyłożyć cienką warstwą ryżu. Ryz powinien zajmować około 2/3 powierzchni wodorostu.
  6. Wzdłuż krawędzi układaj dodatki, tak aby utworzyły kolorowy pasek.
  7. Nori przy pomocy ściereczki lub maty zwijaj, pamiętaj żeby dociskać sushi tak aby ryż przykleił się do dodatków. Tak przygotowany rulonik odstaw na kilka chwil na bok.
  8. Przy pomocy ostrego noża pokrój rulony na około 2cm kawałki.
  9. Sushi podawaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Sushi jest idealnym daniem na romantyczną kolację lub przekąską na przyjęcie. Wbrew pozorom wykonanie nie jest trudne, ani czasochłonne. Podane w przepisie dodatki do tego dania są podstawowymi, ale równie dobrze możemy to danie modyfikować wedle własnego uznania. Przepyszna jest wersja z serkiem typu Philadelpia, z papryką, koperkiem, który wyjątkowo dobrze koresponduje z rybą. Wypróbuj ten przepis już dziś i dołącz do grona wielbicieli sushi!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *