Wywodzące się z Japonii sushi ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysmak ten mocno ewoluował na przestrzeni wieków i dziś występuje już w wielu różnorodnych odsłonach. Jedną z nich jest maki, czyli sushi zawijane w nigiri – prasowane algi morskie. W środku znajdują się: ryż, owoce morza, warzywa, a nawet karczoch, awokado i pędy bambusa. Wyróżniamy trzy warianty sushi maki: hoso maki (małe rolki z ryżem w środku i niewielką liczbą składników), futo maki (duże rolki, ryż w środku, 3-5 składników) i ura maki (ryż na zewnątrz rolki, którą często dekoruje się awokado, sezamem lub łososiem). Oto przepis na tę popularną potrawę.
Lista składników do przygotowania sushi maki
-
250g ryżu,
-
5 arkuszy nigiri,
-
100g wędzonego łososia,
-
1/3 czerwonej papryki,
-
1 ogórek (średniej wielkości),
-
100g paluszków surimi,
-
4 fileciki anchois,
-
serek philadelphia.
Składniki sosu do ryżu:
-
3,5 łyżki octu ryżowego,
-
0,5 łyżeczki soli,
-
1,5 łyżeczki cukru.
Dodatki do podania:
-
marynowany imbir,
-
pasta wasabi,
-
sos sojowy lub teriyaki.
Jak przygotować sushi maki
-
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż stanie się przejrzysta. Następnie moczymy go w wodzie przez ok. 30minut. Po tym czasie płuczemy ostatni raz i gotujemy ok. 15-20 minut, często mieszając. Po odparowaniu całej wody, odstawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut.
-
Składniki sosu mieszamy aż do rozpuszczenia (można lekko podgrzać) i łączymy z ryżem, a następnie całość odstawiamy do ostudzenia. Ryż musi być całkowicie wystudzony – to bardzo ważne, aby sushi się udało!
-
Ogórka i paprykę kroimy w słupki, a łososia zawijamy.
-
Na arkusz nori nakładamy ryż, na którym następnie układamy pozostałe składniki. Całość zwijamy w rolkę. Rant nori lekko zwilżamy wodą, aby się skleił.
-
Tniemy ostrym nożem na kawałki, grubości 2-3 cm.
Składniki łączymy dowolnie w różnych kombinacjach, np:
-
łosoś, ogórek, papryka, serek,
-
surimi, ogórek, serek,
-
łosoś, ogórek, serek,
-
anchois, ogórek, papryka,
-
surimi, łosoś, papryka, ogórek, serek.
Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Jak widać, przygotowanie sushi maki jest dość proste i praktycznie każdy może je przyrządzić w swojej kuchni. Trzeba jednak trzymać się kilku ważnych zasad, a przede wszystkim, zadbać o najwyższą jakość i świeżość składników – w przypadku sushi, są one kluczem do sukcesu.
Add Comment