Wywodzące się z Japonii sushi ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysmak ten mocno ewoluował na przestrzeni wieków i dziś występuje już w wielu różnorodnych odsłonach. Jedną z nich jest maki, czyli sushi zawijane w nigiri – prasowane algi morskie. W środku znajdują się: ryż, owoce morza, warzywa, a nawet karczoch, awokado i pędy bambusa. Wyróżniamy trzy warianty sushi maki: hoso maki (małe rolki z ryżem w środku i niewielką liczbą składników), futo maki (duże rolki, ryż w środku, 3-5 składników) i ura maki (ryż na zewnątrz rolki, którą często dekoruje się awokado, sezamem lub łososiem). Oto przepis na tę popularną potrawę.

Lista składników do przygotowania sushi maki

  1. 250g ryżu,

  2. 5 arkuszy nigiri,

  3. 100g wędzonego łososia,

  4. 1/3 czerwonej papryki,

  5. 1 ogórek (średniej wielkości),

  6. 100g paluszków surimi,

  7. 4 fileciki anchois,

  8. serek philadelphia.

Składniki sosu do ryżu:

  1. 3,5 łyżki octu ryżowego,

  2. 0,5 łyżeczki soli,

  3. 1,5 łyżeczki cukru.

Dodatki do podania:

  1. marynowany imbir,

  2. pasta wasabi,

  3. sos sojowy lub teriyaki.

Jak przygotować sushi maki

  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż stanie się przejrzysta. Następnie moczymy go w wodzie przez ok. 30minut. Po tym czasie płuczemy ostatni raz i gotujemy ok. 15-20 minut, często mieszając. Po odparowaniu całej wody, odstawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut.

  2. Składniki sosu mieszamy aż do rozpuszczenia (można lekko podgrzać) i łączymy z ryżem, a następnie całość odstawiamy do ostudzenia. Ryż musi być całkowicie wystudzony – to bardzo ważne, aby sushi się udało!

  3. Ogórka i paprykę kroimy w słupki, a łososia zawijamy.

  4. Na arkusz nori nakładamy ryż, na którym następnie układamy pozostałe składniki. Całość zwijamy w rolkę. Rant nori lekko zwilżamy wodą, aby się skleił.

  5. Tniemy ostrym nożem na kawałki, grubości 2-3 cm.

Składniki łączymy dowolnie w różnych kombinacjach, np:

  • łosoś, ogórek, papryka, serek,

  • surimi, ogórek, serek,

  • łosoś, ogórek, serek,

  • anchois, ogórek, papryka,

  • surimi, łosoś, papryka, ogórek, serek.

Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Jak widać, przygotowanie sushi maki jest dość proste i praktycznie każdy może je przyrządzić w swojej kuchni. Trzeba jednak trzymać się kilku ważnych zasad, a przede wszystkim, zadbać o najwyższą jakość i świeżość składników – w przypadku sushi, są one kluczem do sukcesu.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *