Kotlet schabowy zna każdy, na stołach gości najczęściej w niedzielę, w towarzystwie ziemniaków oraz mizerii. Jednak sam schab jest delikatnym i kruchym mięsem, które można przygotować na wiele innych sposobów. Można go przygotować w cieście, bez panierki, duszony z warzywami, w zapiekance, marynowany, nadziewany itd. Na kolejny rodzinny obiad, możemy zaskoczyć rodzinę i przygotować roladki schabowe w sosie serowym. Jest to proste danie, którego przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje niewiele czasu. Jeśli chcemy urozmaicić przepis możemy do środka roladek dodać warzywo np. kawałek papryki. Nie musimy sztywno trzymać się przepisu.

Lista składników do przygotowania roladek schabowych w sosie serowym

Podane składniki są na 3-4 osoby, w przypadku większej ilości osób należy odpowiednio zwiększyć ilość składników.

– 600 gramów schabu wieprzowego bez kości

– 6 plastrów sera cheddar

– 100 gramów śmietany 36%

– 30 gramów szynki parmeńskiej

– 300 gramów sera żółtego (może być również cheddar)

– 1 łyżka mąki

– 100 ml bulionu lub wody

– sól, pieprz do smaku

– opcjonalnie sos czosnkowy

Jak przygotować roladki schabowe

1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster rozbijamy na bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron (możemy każdy plaster posmarować od środka sosem czosnkowym). Na każdym rozbitym kawałku, układamy po plasterku szynki i sera. Zawijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami lub nitką jak zrazy (jeśli nie chcemy ich zabezpieczać, możemy je chwilę obsmażyć przy łączeniu). Roladki przekrajamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. 

2. Bulion lub wodę, śmietanę oraz mąkę mieszamy w rondelku, dodajemy sól i pieprz. Wsypujemy starty ser żółty (zostawiamy trochę w miseczce) i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu.

3. Kiedy mieszanka serowa będzie gładka i zacznie wrzeć, polewamy nią roladki. Na każdą roladkę dajemy trochę startego sera, który nam pozostał z robienia sosu. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Danie podajemy na gorąco, najlepiej od razu z piekarnika. Smacznego!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *