Poszukując pomysłu na zdrowe i sycące danie obiadowe warto sięgać po tradycyjne przepisy. Obecnie wiele z nich dostępnych jest w odświeżonej, nowoczesnej wersji, która przypadnie do gustu miłośnikom intensywniejszych smaków oraz lżejszych potraw.
Jedną z nich z całą pewnością są knedle. Przygotowywane w całym kraju w wielu różnych wariantach doczekały się atrakcyjnej i nowoczesnej wariacji na swój temat.
 Knedle serowe ze szpinakiem, bo o nich mowa przekonają do siebie nawet te osoby, które do tej pory nie przepadały za zdrowymi, zielonymi listkami.
Knedle ze szpinakiem są pożywne, smakowite a przy tym naprawdę wartościowe. To posiłek, który doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, niemniej jednak z powodzeniem możemy podać je również na kolację.

Przepis na knedle serowe ze szpinakiem
Składniki
- 70 dag ziemniaków
 - 30 dag mąki pszennej
 - 20 dag tłustego twarogu
 - 3 jajka
 - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
 - 2 ząbki czosnku
 - sól i pieprz
 
Instrukcje
- Zamrożony szpinak włóż na patelnię.
 - Przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Lekko podgrzej do rozmrożenia.
 - Ziemniaki ugotuj, obierz, zmiel w maszynce
 - Do uzyskanej masy dodaj twaróg, mąkę, jajka i szczyptę soli.
 - Jeśli jest konieczność (ciasto się klei) dodaj nieco więcej mąki.
 - Uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki.
 - Uformuj placuszki z każdego kawałka i połóż na nich odrobinę szpinaku.
 - Zlep i uformuj kuleczki.
 - Zagotuj wodę z solą.
 - Gotuj knedle przez ok 4 minuty od wypłynięcia.
 - Okraś podsmażoną cebulką lub bułką tartą z masłem.
 
Uwagi
Knedle serowe ze szpinakiem z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, jak i stanowić dodatek do różnego rodzaju mięs pieczonych i smażonych.
Co ważne, możesz je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie - są więc dobrą propozycją dla osób zapracowanych, które nie mają zbyt dużo czasu na codzienne przygotowywanie posiłków.