Sałatki makaronowe możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się zarówno jako danie do pracy, jak na kolację. Są nieodłączną potrawą podczas każdego przyjęcia czy spotkania. Jednym ze sposobów na ich przyrządzenie jest podanie sałatki z krewetkami.
To idealna propozycja dla wszystkich miłośników owoców morza. Sałatka z krewetkami jest nie tylko pyszna, ale również lekkostrawna i pełna składników odżywczych. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste – nie zajmuje również dużo czasu. Z powodzeniem poradzi sobie z nią nawet kuchenny laik.
Pamiętajmy, że kluczowe znaczenie ma odpowiednia jakość krewetek – stawiamy na świeże, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Dbajmy również o to, by nie smażyć ich przez długi czas. W przeciwnym razie mogą bowiem stać się twarde i nieco gumowate.

Przepis na sałatkę makaronową z krewetkami
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 300 g krewetek
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 100 g parmezanu
- sól i pieprz
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Paprykę kroimy w cienkie paski o długości 3-4 cm.
- Cukinię kroimy w półtalarki.
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni.
- Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
- Na maśle smażymy krewetki (pamiętajmy o krótkim czasie smażenia).
- Doprawiamy je solą i pieprzem.
- Dodajemy cukinię i paprykę.
- Dodajemy ugotowany makaron, krewetki, pomidory suszone.
- Mieszamy, dodajemy sól i pieprz, odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego.
- Posypujemy sałatkę świeżą bazylią oraz startym parmezanem.
Notatki
Sałatka ta doskonale sprawdzi się szczególnie podczas przyjęć towarzyskich. Doskonale smakuje bowiem w towarzystwie dobrego, czerwonego wina.