Poszukując pomysłu na zdrowe i sycące danie obiadowe warto sięgać po tradycyjne przepisy. Obecnie wiele z nich dostępnych jest w odświeżonej, nowoczesnej wersji, która przypadnie do gustu miłośnikom intensywniejszych smaków oraz lżejszych potraw.
Jedną z nich z całą pewnością są knedle. Przygotowywane w całym kraju w wielu różnych wariantach doczekały się atrakcyjnej i nowoczesnej wariacji na swój temat.
Knedle serowe ze szpinakiem, bo o nich mowa przekonają do siebie nawet te osoby, które do tej pory nie przepadały za zdrowymi, zielonymi listkami.
Knedle ze szpinakiem są pożywne, smakowite a przy tym naprawdę wartościowe. To posiłek, który doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, niemniej jednak z powodzeniem możemy podać je również na kolację.
Lista składników do przygotowania knedli serowych ze szpinakiem
- 70 dag ziemniaków
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag tłustego twarogu
- 3 jajka
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (45 dag)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Jak przygotować knedle serowe ze szpinakiem?
- Zamrożony szpinak włóż na patelnię.
- Przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Lekko podgrzej do rozmrożenia.
- Ziemniaki ugotuj, obierz, zmiel w maszynce
- Do uzyskanej masy dodaj twaróg, mąkę, jajka i szczyptę soli.
- Jeśli jest konieczność (ciasto się klei) dodaj nieco więcej mąki.
- Uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki.
- Uformuj placuszki z każdego kawałka i połóż na nich odrobinę szpinaku.
- Zlep i uformuj kuleczki.
- Zagotuj wodę z solą.
- Gotuj knedle przez ok 4 minuty od wypłynięcia.
- Okraś podsmażoną cebulką lub bułką tartą z masłem.
Jak widać nawet tak tradycyjna potrawa jak knedle może występować również w nowoczesnej, odświeżonej wersji. Dzięki wykorzystaniu szpinaku knedle stają się nie tylko mniej kaloryczne, ale również zdrowsze.
Knedle serowe ze szpinakiem z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, jak i stanowić dodatek do różnego rodzaju mięs pieczonych i smażonych.
Co ważne, możesz je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie – są więc dobrą propozycją dla osób zapracowanych, które nie mają zbyt dużo czasu na codzienne przygotowywanie posiłków.