Poszukując pomysłu na zdrowe i sycące danie obiadowe warto sięgać po tradycyjne przepisy. Obecnie wiele z nich dostępnych jest w odświeżonej, nowoczesnej wersji, która przypadnie do gustu miłośnikom intensywniejszych smaków oraz lżejszych potraw.

Jedną z nich z całą pewnością są knedle. Przygotowywane w całym kraju w wielu różnych wariantach doczekały się atrakcyjnej i nowoczesnej wariacji na swój temat.
Knedle serowe ze szpinakiem, bo o nich mowa przekonają do siebie nawet te osoby, które do tej pory nie przepadały za zdrowymi, zielonymi listkami.

Knedle ze szpinakiem są pożywne, smakowite a przy tym naprawdę wartościowe. To posiłek, który doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, niemniej jednak z powodzeniem możemy podać je również na kolację.

Lista składników do przygotowania knedli serowych ze szpinakiem

  1. 70 dag ziemniaków
  2. 30 dag mąki pszennej
  3. 20 dag tłustego twarogu
  4. 3 jajka
  5. opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (45 dag)
  6. 2 ząbki czosnku
  7. sól
  8. pieprz

Jak przygotować knedle serowe ze szpinakiem?

  1. Zamrożony szpinak włóż na patelnię.
  2. Przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Lekko podgrzej do rozmrożenia.
  3. Ziemniaki ugotuj, obierz, zmiel w maszynce
  4. Do uzyskanej masy dodaj twaróg, mąkę, jajka i szczyptę soli.
  5. Jeśli jest konieczność (ciasto się klei) dodaj nieco więcej mąki.
  6. Uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki.
  7. Uformuj placuszki z każdego kawałka i połóż na nich odrobinę szpinaku.
  8. Zlep i uformuj kuleczki.
  9. Zagotuj wodę z solą.
  10. Gotuj knedle przez ok 4 minuty od wypłynięcia.
  11. Okraś podsmażoną cebulką lub bułką tartą z masłem. 

 

Jak widać nawet tak tradycyjna potrawa jak knedle może występować również w nowoczesnej, odświeżonej wersji. Dzięki wykorzystaniu szpinaku knedle stają się nie tylko mniej kaloryczne, ale również zdrowsze.
Knedle serowe ze szpinakiem z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, jak i stanowić dodatek do różnego rodzaju mięs pieczonych i smażonych.
Co ważne, możesz je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie – są więc dobrą propozycją dla osób zapracowanych, które nie mają zbyt dużo czasu na codzienne przygotowywanie posiłków.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *