12,3K  
                      
 Wieśmac to jeden z najbardziej lubianych burgerów w ofercie Mcdonald’s jednak można spróbować zrobić tego pysznego i popularnego burgera samodzielnie w domu. Składniki na domowego Wieśmaca można odnaleźć w każdym sklepie spożywczym, wystarczy poświęcić tylko chwilę czasu by go przyrządzić we własnej kuchni.

Przepis na domowego WieśMaca
Składniki
- 1 bułka do hamburgerów
 - 1-2 listek sałaty
 - 1-2 plastry pomidora
 - 1 plaster cebuli
 - 100 g mięsa mielonego
 - szczypta soli i pieprzu
 
Składniki na sos do Wieśmaca
- 1 łyżeczka śmietany 12%
 - 1/2 łyżki majonezu
 - chrzan do smaku
 - szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki
 
Instrukcje
- do małej miseczki należy przełożyć śmietanę i majonez
 - dobrze wymieszać śmietanę z majonezem
 - doprawić do smaku chrzanem, musztardą, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką
 - wymieszać wszystkie składniki
 - umyć i osuszyć liście sałaty
 - cebulę obrać i pokroić w plasterki
 - mięso mielone doprawić solą i pieprzem
 - uformować mięso w formę kotleta
 - usmażyć kotleta na patelni z każdej strony bez użycia tłuszczu przez około dwie minuty z każdej strony
 - bułki podgrzej lekko w piekarniku (5 minut 200 st.C) by były ciepłe i lekko chrupiące
 - po wyjęciu bułki lekko posmarować ją sosem
 - położyć kotleta
 - na kotleta położyć plaster sera i kolejno plaster pomidora
 - położyć liść sałaty i plaster cebuli
 - Położyć drugą część bułki również posmarowaną sosem
 
 Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!