Sekretem wyśmienitego kurczaka z KFC jest jego oryginalna panierka. Pomimo, że receptura na panierkę jest pilnie strzeżoną tajemnicą to jednak można odnaleźć wiele przepisów na sposoby panierowania kurczaka w domowych warunkach, które są niezwykle zbliżone do oryginału, a nawet lepsze. Oto jeden z nich.

Przepis na domowego kurczaka jak z KFC
Składniki
Marynata
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 500 g piersi z kurczaka
Ciasto
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
Panierka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- mięso z kurczaka pokrój na podłużne kawałki
- wymieszaj mięso z marynatą
- odstaw zamarynowane mięso do lodówki (3-4 godziny)
- wyjmij mięso pół godziny przed smażeniem
- wbij jajka do miski
- wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
- zacznij miksować
- stopniowo dolewaj mleko
- dopraw solą
- składniki panierki wymieszaj w zamkniętym pojemniku
- kawałki kurczaka przełóż do miski z ciastem
- wymieszaj
- umieść kilka kawałków kurczaka w pojemniku z mąką
- przykryj i energicznie potrząśnij
- smaż na głębokim tłuszczu aż do uzyskania ciemnozłotego koloru
- odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku
Notatki
Taki kurczak przygotowany w domowych warunkach jest bardzo zbliżony do tego serwowanego w KFC. Domowy kurczak jak z KFC jest dobrym pomysłem na obiad, który na pewno będzie smakować całej rodzinie.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!