12,3K
Wieśmac to jeden z najbardziej lubianych burgerów w ofercie Mcdonald’s jednak można spróbować zrobić tego pysznego i popularnego burgera samodzielnie w domu. Składniki na domowego Wieśmaca można odnaleźć w każdym sklepie spożywczym, wystarczy poświęcić tylko chwilę czasu by go przyrządzić we własnej kuchni.
Przepis na domowego WieśMaca
Składniki
- 1 bułka do hamburgerów
- 1-2 listek sałaty
- 1-2 plastry pomidora
- 1 plaster cebuli
- 100 g mięsa mielonego
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos do Wieśmaca
- 1 łyżeczka śmietany 12%
- 1/2 łyżki majonezu
- chrzan do smaku
- szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki
Instrukcje
- do małej miseczki należy przełożyć śmietanę i majonez
- dobrze wymieszać śmietanę z majonezem
- doprawić do smaku chrzanem, musztardą, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką
- wymieszać wszystkie składniki
- umyć i osuszyć liście sałaty
- cebulę obrać i pokroić w plasterki
- mięso mielone doprawić solą i pieprzem
- uformować mięso w formę kotleta
- usmażyć kotleta na patelni z każdej strony bez użycia tłuszczu przez około dwie minuty z każdej strony
- bułki podgrzej lekko w piekarniku (5 minut 200 st.C) by były ciepłe i lekko chrupiące
- po wyjęciu bułki lekko posmarować ją sosem
- położyć kotleta
- na kotleta położyć plaster sera i kolejno plaster pomidora
- położyć liść sałaty i plaster cebuli
- Położyć drugą część bułki również posmarowaną sosem
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!